Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Prosek

Gewas uitdunnen in de Kroatische wijngaarden

Geplaatst op 28 augustus 2016
Wie denkt dat de wijnmaker alleen in de wijnkelder aan het toveren is met de wijn vergeet een zeer belangrijk aspect. Ook tijdens het groeiproces is er enorm veel kennis en kunde in de wijngaarden nodig om de druiven in topconditie te brengen.

Een van de handelingen op het land is het uitdunnen van de gewassen tijdens de groeiperiode om de opbrengst en kwaliteit van de druiven te verhogen. Soms wordt dit al helemaal aan het begin van het seizoen gedaan door bloemetjes te verwijderen. Vaak wordt het ook later tijdens het seizoen gedaan door bepaalde clusters (druiventrossen) of alleen bladeren weg te knippen. Hierdoor kan de teler een meer gebalanceerde druif creëren.

Hoeveel het gewas uitgedund moet worden is zeer afhankelijk van de druif, de staat van de druivenstok en het klimaat. Ook de timing van het uitdunnen is van groot belang. Sommige druiven hebben het standaard nodig en andere gewassen helemaal niet. Het vergt dus behoorlijk wat kennis om de druiven in topconditie te brengen voordat het werk in de kelder kan beginnen.

Istrië
Bij bepaalde druivensoorten verwijdert men alleen bladeren van de wijnstok, meestal direct boven en onder de vrucht. Hierdoor bereik je verbeterde luchtcirculatie, minder problemen met ziekten en het fruit vangt meer zonlicht. Daardoor verbeter je de suikerspiegel, smaakstoffen, kleur, knop en vruchtbaarheid. Tevens veroorzaakt het een daling van de titreerbare zuren, pH en kalium.

Het verwijderen van te veel bladeren in een warm klimaat kan leiden tot verbrand fruit. In Istrië, waar het zomers heet is met veel zonlicht worden de bladeren verwijderd op de ochtendzon-kant van de druivenrank en de bladeren op de middagzon-kant laat men zitten.

Bij sommige druivensoorten is dit niet nodig omdat ze kleine bladeren hebben. Andere soorten hebben juist hele grote bladeren die weggeknipt moeten worden omdat de druiven anders niet volledig tot wasdom komen. Belangrijk is dat dit hele proces voltooid is voor de véraison, de rijpingsfase van de druif waarbij de blauwe druif zijn kleur krijgt en de witte druif doorzichtiger wordt.

Slavonië en Dalmatië
Verwijdering van druiven wordt gedaan in de periode tussen het sluiten van de trossen en de kleurverandering van de bessen. In Slavonië hebben ze clusters weggeknipt bij de frankovka druivenstokken in de periode van 15 tot 25 juli omdat dit voor deze druif de beste periode is. Meestal verwijderen ze clusters die onderontwikkeld, slecht gepositioneerd of laat in ontwikkeling zijn.

Op die manier stimuleren ze de groei en ontwikkeling van de overgebleven trossen waardoor de druiven een betere grootte en kleur krijgen, een hoger suikergehalte ontwikkelen en sneller rijpen.

Onze wijnmakers in Dalmatië doen geen van allen aan gewasuitdunning tijdens het groeiproces. Dit is omdat de opbrengst per wijnstok, met name op de zuidelijke hellingen van de eilanden, dusdanig laag is dat ze bewust geen druiven wegknippen. Ook knippen ze geen bladeren weg omdat het klimaat in het zuiden zo heet is dat de druiven anders verbranden.

In de andere wijngebieden waar onze wijnen vandaan komen is dit werk inmiddels gedaan. Nu is het wachten op wat extra zon totdat de oogst kan beginnen en de wijnmakers in de kelder aan de gang kunnen.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.