Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatie

Kroatische bubbels

Geplaatst op 27 november 2016
De decembermaand staat voor de deur en bubbelwijn (of schuimwijn zoals de Vlamingen het zo mooi benoemen) is ongekend populair. Ook in Kroatië wordt zeer verdienstelijk wijn geproduceerd volgens de méthode traditionnelle maar dan wel van autochtone druiven. Bij wijnhuis Kabola in Istrië hebben ze een brut gemaakt die daarmee een zilveren Decanter medaille gewonnen heeft.

De Re van Kabola is voor 80% gemaakt van de autochtone Kroatische druif Istarska Malvazija en bestaat verder voor 10% uit Chardonnay en 10% Pinot Noir.

De druiven worden vrij vroeg geoogst omdat voor bubbelwijn een lager alcoholpercentage nodig is dan voor stille wijn. De wijn is volledig geproduceerd volgens méthode traditionnelle. Deze productiewijze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt.

De fermentatie geschied uitsluitend op natuurlijke gist. De Malvazija, Chardonnay en Pinot hebben een gescheiden fermentatieproces. Pas na zes of zeven maanden wordt de wijn geassembleerd. Dan wordt biologische gist toegevoegd en vindt de tweede fermentatie plaats op de fles. Vervolgens wordt het sediment twaalf maanden bij de wijn gelaten. Niet langer, omdat de wijnmaker de frisse fruitige smaak willen behouden en niet teveel gist-smaak in de wijn wil hebben.

Momenteel hebben we van Kabole Re de vintage 2013 die nu op dronk is tot 2018. De wijn heeft een zilveren medaille gewonnen bij Decanter 2015 en Re heeft een Eco-label omdat alle druiven op ecologische wijze verbouwd zijn.

De smaak is fris, elegant, harmonieus met talrijke langdurige bubbels. De wijn is aanbevolen als verfrissend aperitief en past waanzinnig goed bij verse oesters.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.