Croatiangrapes blog logo

Belevenissen van wijnimporteurs

triomfen, flops en malligheid

Malo Misto

Het ‘kleine plaatsje’ Malo Misto, waar het allemaal begon

Geplaatst op 11 januari 2022

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wij eigenlijk met de import van Kroatische wijn zijn begonnen. Dat kunnen wij natuurlijk afdoen met een commercieel praatje waarin we vertellen dat er fantastische wijnen vandaan komen, dat er nog weinig werd geëxporteerd en dat we een nichemarkt durfden aan te boren. Maar ons verhaal is toch net een beetje anders en mooier en daarom delen we dat met jullie.

Ons wijnavontuur begon in september 2013. Mario en Diederik gingen een rondreis maken door Kroatië. Het was voor Diederik de eerste kennismaking met dit land waar Mario zijn jeugd heeft doorgebracht tot begin jaren negentig de Balkan-oorlog roet in het eten gooide. (Mario is daarna met zijn familie als vluchteling via Duitsland in Nederland terecht gekomen).

Doel van de reis was om zoveel mogelijk highlights te bekijken. We begonnen op het eiland Krk waar de rest van de familie van de zomervakantie genoot. Verder werden uiteraard de Plitvice-meren aangedaan en werd het eiland Vis bezocht inclusief de blue caves van Bišovo. Ook werden de steden Zadar, Split en Dubrovnik aangedaan. Diverse boottochten werden ondernomen naar eilanden als Mljet, Korcula en de Pakleni archipel.

Konoba Malo Misto

Overal werd volop genoten van de lokale keuken met prachtige gerechten van inktvisjes, octopus, sardientjes, geroosterd lamsvlees en varkentjes aan het spit. Uiteraard werden de maaltijden begeleid met mooie lokale wijnen.

In de toeristenstad Zadar was lokaal eten wellicht nog de grootste uitdaging. Ondanks de schoonheid van de oude Romeinse vestingstad was traditionele gastronomie ver te vinden in Zadar. Helaas is de stad vergeven van de pizza-tenten en snackbars. Maar na flink wat rondvragen kwamen we bij Malo Misto uit, wat letterlijk vertaald ‘klein plaatsje’ heet. Het is ook eigenlijk geen echt restaurant maar een Konoba, en de beste vertaling daarvan is waarschijnlijk: een eenvoudige taveerne.

Dit restaurant dat verscholen ligt in een achterafstraatje in de oude binnenstad, is een van de weinig restaurants in de het oude centrum van Zadar waar je nog echt traditioneel Kroatisch kunt eten.

Het eerste zaadje

Op aanraden van Mario’s Tetka (tante) Slavica dronken we voor het eerst een fles Dingač bij ons feestmaal. Dit is de beroemdste rode wijn uit Kroatië. En op die memorabele avond is het eerst zaadje geplant voor Croatiangrapes.com.

De smaak van de wijn was zo overweldigend dat we de volgende dag direct naar Peljesac gereden zijn, het schiereiland net ten noorden van Dubrovnik waar het wijnhuis is gelegen. We hebben de Dingač-regio op de zuidhellingen bezocht en we zijn naar het wijnhuis gereden.

We waren totaal nog niet bezig met een business-model. We vroegen bij het wijnhuis wel of we de wijn ook in Nederland konden kopen. Dat antwoord was nee. Op de vraag of ze de wijn konden opsturen kregen we ook een nee, en de vraag of ze überhaupt exporteerden werd ook negatief beantwoord.

Dit bleek bij vrijwel alle wijnhuizen in Kroatië het geval te zijn en dat zette ons aan het denken omdat we inmiddels enorm onder de indruk waren van de kwaliteit van de Kroatische wijnen.

Heel Kroatië

Na een jaar nadenken, marktonderzoek doen, een business-plan schrijven en nog een reis door Kroatië was Croatiangrapes.com een feit met een eerste assortiment wijnen uit Dalmatië. In de jaren daarna volgden wijnhuizen uit de andere regio’s van Kroatië zodat we in 2016 onszelf volwaardig Croatiangrapes.com konden noemen.

Op 2 augustus 2021, bijna acht jaar na onze eerste kennismaking in Zadar hadden we eindelijk de mogelijkheid om samen met Tetka dit betekenisvolle diner opnieuw te doen. We hebben nu samen met Tetka gedineerd in Malo Misto. We hebben weer enorm genoten van de lokale cuisine en hebben er uiteraard weer een heerlijke fles Dingač bij gedronken. Hij was nog altijd even lekker.

Malo Misto food

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.