Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

healthy mac and cheese

Healthy mac & cheese met bloemkool, broccoli, kip en jalapeño (hoofdgerecht)

Geplaatst op 20 september 2020

hoofdgerecht | 45 minuten

Mac & cheese is heerlijk comfort food maar het is ook behoorlijk vet en zeer rijk aan koolhydraten. Daarom vinden we het ook comfort food. Maar dat kan een stuk gezonder, daarom hebben we deze healthy variant bedacht.

En in combinatie met onze Chardonnay van Feravino wordt het een heerlijk licht en fris gerecht waar je wel het ‘comfort’ gevoel van krijgt zonder je daarna slecht te hoeven voelen.


Ingrediënten voor 2 personen:

• 90 gram volkoren macaroni (elleboogjes)
• 30 gram boter
• 50 gram bloem
• 500 milliliter amandelmelk
• 1 verse jalapeño peper
• 2 teentjes knoflook
• 150 gram lichtpittige geraspte 30+ kaas
• 200 gram broccolirijst
• 200 gram bloemkoolrijst
• 100 gram gekookte kipreepjes
• zout en peper
• 1 zakje panko (broodkruim)

Bereidingswijze:

Kook de pasta in ruim kokend water met zout tot de elleboogjes net beetgaar zijn. Giet ze daarna af en spoel ze koud.

Neem een sauspan met een dikke bodem. Laat hierin de boter heet worden. Voeg daarna de bloem toe en roer goed door elkaar met een garde. Laat de roux een paar minuten op heel zacht vuur garen.

Pers ondertussen de teentjes knoflook en hak de jalapeño peper in klein stukjes.

Daarna mag in kleine beetjes de amandelmelk bij de roux. Blijf continu goed roeren zodat het vocht goed opgenomen wordt en er een mooie gladde saus ontstaat. Blijf dit doen tot alle melk is toegevoegd en je een mooie lobbige saus hebt. Breng dit op smaak met peper en zout.

Neem de pan van het vuur en roer de knoflook en jalapeño door de saus. Voeg daarna de geraspte kaas toe en roer de saus heel goed door.

Zet een grote mengkom klaar. Doe hier de macaroni in, samen met de kipreepjes, bloemkoolrijst en broccolirijst. Meng dit goed door elkaar en roer dan de kaassaus er overheen. Schep het geheel flink door elkaar zodat alle smaken goed door elkaar komen.

Verdeel de mac & cheese over twee kleine of één grote ovenschaal. Bedek de schaal met panko.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten, totdat de panko mooi lichtbruin gekleurd is.

Serveer direct uit de oven. Een eventuele lekkere toevoeging kan zijn om er nog wat srirachasaus over heen te doen of wat uitgebakken spekjes.

Wijn erbij:


Dit romige gerecht met kipreepjes vraagt om een lichte frisse wijn. Het notige en frisse van de Classic Chardonnay van Feravino past uitermate goed bij dit gerecht. Sowieso past deze wijn heel goed bij broccoli en jalapeños.

In combinatie met de Classic Chardonnay wordt dit een heerlijk licht en fris gerecht waar je wel het ‘comfort’ gevoel van krijgt zonder je daarna slecht te hoeven voelen.

En heb je het gerecht met jalapeños of sriracha een beetje te pittig gemaakt, dan blust de Chardonnay fantastisch.

healthy mac and cheese 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.