Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

misospruitjes

Spruitjes geglaceerd met miso-sesamdressing (voorgerecht)

Geplaatst op 23 januari 2022

Voorgerecht | Snack | Bijgerecht | 30 minuten

We weten allemaal dat we wat meer groenten moeten eten, maar dan moet het wel lekker zijn natuurlijk. Vandaar dat we dit leuke spruitjesgerechtje bedacht hebben dat als bijgerecht kan maar ook heel goed als een leuke gezonde snack tussendoor of als voorgerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 500 gram spruitjes
• 200 gram grotchampignons
• Arachideolie
• 2 theelepels sesamolie
• 2 eetlepels ketjap manis
• Zwarte peper uit de molen
• 2 eetlepels witte misopasta (bij de toko)
• 2 theelepels sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Maak eerst de spruitjes schoon en halveer ze. Snij daarna de grotchampignons in dunne reepjes.

Laat wat arachideolie heet worden in een hapjespan en bak hierin de champignons tot ze mooi zacht zijn. Meng hier 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel ketjap doorheen. Schep dit uit de pan en zet apart.

Maak de pan schoon en laat opnieuw wat arachideolie heet worden. Roerbak hierin de schoongemaakte spruitjes gedurende een minuut of vijf. De spruitjes mogen best even mooie gekleurde randjes krijgen van het bakken.

Meng ondertussen 100 milliliter heet water met twee flinke eetlepels witte misopasta. Voeg dit toe aan de spruitjes en zet het vuur laag. Schep het geheel goed om zodat de spruitjes overal goed bedekt zijn met het miso-mengsel. Laat dit een aantal minuten zachtjes pruttelen totdat de spruitjes de gewenste (beet)gaarheid hebben.

Zet het vuur uit, schep nog een eetlepel ketjap door de spruitjes en schep de champignons er voorzichtig doorheen. Serveer het op een leuke schaal en bestrooi nog met wat sesamzaadjes. Is het gerechtje als borrelsnack out. Schep het geheel op een bord. Strooi daar wat gehakte pistachenoten overheen en maak af met de dadelstroop.

Wijn erbij:
We hebben drie wijnen die uitstekend samengaan met dit gerecht. Zowel de Malvazija van Medea als de Malvazija van Kabola passen hier perfect bij. Een Malvazija wijn roept om umami en dit gerecht knettert van de umami.

De wijn wordt er romig van, lekker floraal en krijgt een,licht zoetje. In de afdronk heb je dan vooral de notigheid van het gerecht met de umami van de miso. De bitterheid van de spruitjes verdwijnt helemaal in de romigheid en de frisheid van de wijn, daarna komt aan het einde de sesam weer terug.

Wil je het als voorgerecht serveren, kies dan voor de Aromano van Bolfan. Deze oranje wijn is ook heel verrassend bij het gerecht. De afdronk wordt abrikoos met vanille.

misospruitjes 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.