Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

11 misvattingen

11 dingen die je beter niet kunt zeggen over wijn uit Kroatië

Geplaatst op 11 februari 2024
Tekst: Diederik Swart

‘Kroatië, wordt daar wijn gemaakt?’ Dit en nog 10 andere dingen die je beter niet over wijn uit Kroatië kunt zeggen (als je tenminste als een echte wijnprofessional voor de dag wilt komen).

Kroatische wijn is voor velen nog altijd een goed bewaard geheim. En dat is jammer want de wijnbouw in dit prachtige land langs de Adriatische Zee kent een rijke en lange geschiedenis en er worden wijnen gemaakt van uitzonderlijke kwaliteit. Er zijn helaas een heleboel veelvoorkomende misvattingen over Kroatische wijn. Laten we deze mythes eens ontkrachten en het ware karakter van wijn uit Kroatië belichten.

1) Kroatië, maken ze daar wijn?
Jazeker, en al heel lang zelfs. Nog ver voor de Romein en zelfs voor de Oude Grieken, in de tijd van de Illyriërs werd hier al wijn gemaakt. Veel eerder dan in Frankrijk, Spanje en Italië dus, daar ging men pas eeuwen later aan de wijn.

2) Kroatië, is een nieuw wijnland
Nee. Zoals je hierboven kunt lezen is Kroatië een heel oud wijnland. Even voor de goede orde, de wijnbouw komt oorspronkelijk uit Georgië. Alle wijnproducerende landen in Europa en de Levant noemen we dan ook oude wereld. Alles daarbuiten, dus Californië, Zuid Amerika, Zuid Afrika, Austrailië en Nieuw Zeeland, noemen we nieuwe wereldwijn.
.
3) Maar Kroatische wijn is alleen voor de lokale bevolking en toeristen
Kroatische wijn krijgt steeds meer internationale bekendheid, wint prijzen op internationale wijnconcoursen en krijgt erkenning op prestigieuze wijnevenementen. Kroatische wijnen worden naar verschillende landen geëxporteerd en wijnliefhebbers waarderen hun unieke smaken en kwaliteiten. In Nederland zijn Kroatische wijnen al in diverse toprestaurants geschonken waaronder driesterrenrestaurant De Librije.

4) Zijn die Kroatische wijnen een beetje te zuipen dan?
Tsja... ook weer zo’n vraag. Als deze vraag aan ons gesteld wordt vinden wij die ronduit onbeschoft en ondoordacht. De boeren in Kroatië doen hun stinkende best om topwijnen te produceren. Wij doen vervolgens ons uiterste best om de pareltjes van wijnland Kroatië te selecteren en naar Nederland te halen voor jullie. En dan krijg je deze vraag? Je vraagt toch ook niet aan de bakker of zijn brood te vreten is. En verder… zie het antwoord van #3. Zegt genoeg toch?

5) Okay, iets subtieler dan: maken ze in Kroatië goede wijn dan?
Het antwoord op deze vraag blijft altijd subjectief natuurlijk. Maar, laten we voorop stellen dat in elk wijnproducerend land topwijnen en bagger gemaakt wordt. Inmiddels zijn de wijncritici en sommeliers van over de hele wereld het er wel over eens dat in Kroatië in ieder geval hele mooie wijnen gemaakt worden. Om Hubrecht Duijker, de mastodont onder de Nederlandse wijnschrijvers die inmiddels 50 jaar lang schrijft over wijn maar eens te citeren: 'Kroatië is een klein wijnland om groot te koesteren'.

6) Ze hebben in Kroatië alleen zoete wijn toch?
Waar deze vraag vandaan komt is ons volledig een raadsel. Wellicht dat mensen in de Joegoslavië-tijd hier wel eens op vakantie zijn geweest en de zoete dessertwijn Prošek hebben geproefd, maar het land heeft veel meer te bieden op wijngebied. Sterker nog het is het enige Europese wijnland met alle klimaatzone's voor wijnbouw wat het een enorm divers wijnland maakt. Mousserend, wit, rosé, rood, dessert echt alle soorten en stijlen kun je in wijnland Kroatië tegenkomen.

7) Ik hoef geen wijn uit Kroatië, ik hou niet van Oostblokwijn
De mensen die dit zeggen hebben zowel topografisch als geschiedkundig het een en ander gemist. Want, Kroatië heeft, toen het nog onderdeel was van Joegoslavië, nooit behoord tot het Oostblok. En topografisch klopt het ook niet. Het land ligt tenslotte naast Italië. Best zuidelijk toch?

8) Maar Kroatische wijn is wel lekker goedkoop
Dat valt ook behoorlijk tegen. Natuurlijk waren er vroeger wijnhuizen of amateurs die langs de kant van de weg jerrycans wijn verkochten voor een habbekrats. Maar van die wijnen werd je blind terwijl je smaakpapillen verbrand waren. Nee, er is sinds Kroatië een zelfstandig land is heel veel veranderd. Alle wijnhuizen zijn uit de coöperaties geprivatiseerd en het zijn dus juist allemaal kleine boutique wineries die wijnen van hoge kwaliteit maken en ja, daar hangt soms ook een prijskaartje aan.

9) Kroatische wijn mist innovatie en moderniteit
Het tegenovergestelde is juist het geval. Er is namelijk een jonge generatie wijnmakers opgestaan die hele mooie wijnen maakt maar wel met groot respect voor de waslijst aan autochtone druivenrassen waar het land over beschikt. Want Kroatië heeft maar liefst 120 autochtone druivenrassen en daar maken deze jonge wijnmakers hele spannende wijnen van zowel met hele oude als de aller modernste technieken.

10) Maar het zijn nog steeds van die zware logge wijnen
Dit idee is ook een historische erfenis. In de Joegoslavië-tijd was de wijnproductie eerder op kwantiteit dan op kwaliteit gericht. De eerder genoemde jonge generatie wijnmakers maakt juist wijnen met zeer moderne technieken waardoor de wijnen vaak wat lichter zijn en wat lager in de alcohol zitten. Helemaal van deze tijd dus en niks logs aan.

11) Je kunt nergens Kroatische wijn krijgen
Niet overal nee. En dat ligt aan een aantal factoren. De prijs, het zijn namelijk niet de goedkoopste wijnen en daarom zal je ze niet in een supermarkt zien. Het volume, Kroatië is niet een van de grootste wijnlanden in de wereld qua productie. En ten slotte, de autochtone druivenrassen. Wijnen van onbekende druivenrassen kun je niet zomaar ergens op een plank in een winkel zetten. Die moet je actief verkopen als wijnverkoper of sommelier. Vandaar dat onze Kroatische wijnen alleen verkrijgbaar zijn bij de betere horeca en onafhankelijke wijnwinkels waar leuke avontuurlijke mensen werken die het net als wij en onze boeren fantastisch vinden om met deze mooie producten te mogen werken.


Ben je nou ook enthousiast geworden over wijn uit Kroatië en ben je toevallig sommelier of wijnverkoper, neem dan eens contact op met ons. Of weet jij een restaurant of wijnwinkel waar deze wijnen een fantastische aanvulling op het assortiment zou kunnen zijn? Tip ons. Als het wat wordt belonen we je met een hele toffe fles wijn uit Kroatië.Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.