Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Slavonische soep

Salata od Hobotnice (Kroatische octopus salade) (Voorgerecht)

Geplaatst op 9 Augustus 2015
Wil je de Kroatische zomer proeven in een heerlijk gerecht dat je als voorafje of met wat brood erbij kunt eten als lichte hoofdmaaltijd, maak dan Salata od Hobotnice, ofte wel, de overheerlijke Kroatische octopussalade.

Ingrediënten: (als voorgerecht voor 4 personen of als maaltijdsalade voor 2 personen)
-1 kg verse octopus
-2 kleine rode uien
-1 grote vleestomaat
-4 kleine vastkokende aardappels
-8 takjes platte peterselie
-1 citroen
-2 teentjes knoflook
-4 eetlepels olijfolie
-1 eetlepel wijnazijn
-Zout -1 glas witte wijn
-1 echte wijnkurk

Introductie: Wees niet huiverig voor octopus. Als je denkt aan taai en rubberachtig vlees dan is de octopus niet op de juiste wijze bereid. Er is echt een manier om ze superzacht en sappig te krijgen. De vissers in Kroatie slaan de verse vangst vaak een paar keer hard tegen de rotsen om ze extra mals te maken. Dat kunnen we thuis natuurlijk niet doen maar er zijn andere methoden.

Bereidingswijze: Spoel de verse octopus goed schoon onder de kraan. Afhankelijk van het formaat van de octopus zal een kilo tussen de 1 en 3 dieren zijn. Zet ondertussen een pan met ruim kokend water op. Dompel de dieren stuk voor stuk 10 seconden in het kokende water en laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Herhaal dit tweemaal. Na deze ‘dipping-methode’ kook je het water weer flink op, gooi een goed glas wijn in de pan en leg de octopus er weer in. Laat de octopus vervolgens in ongeveer 1,5 uur zachtjes gaar stoven. Een extra trucje om de octopus superzacht te krijgen is om een wijnkurk mee te koken.

Snij ondertussen de rode ui in dunne reepjes en doe dit in een mengkom. Voeg daaraan toe de fijngehakte platte peterselie, de fijngehakte teentjes knoflook, de vleestomaat in kleine blokjes gesneden, 4 eetlepels goede olijfolie, 1 eetlepel wijnazijn en het sap van een halve citroen. Meng dit door elkaar en laat lekker intrekken.

Schil ondertussen de aardappeltjes en snij deze in kleine blokjes. Als de kook tijd van de octopus voorbij is, controleer dan even of hij goed zacht is. Laat hem anders nog iets langer stoven. Als hij klaar is laat hem uitlekken in een vergiet en gooi de aardappelblokjes in het kokende water en kook ze kort gaar.

Maak onder de kraan de octopus schoon. Veeg voorzichtig het bruinpaarse vel er vanaf. De zuignapjes mogen op de tentakels blijven zitten. In het midden van de octopus zit zijn ‘mond’. Dit is een hard rond stukje die je na het koken eenvoudig uit het vlees kunt snijden of zelfs duwen. Snij daarna de tentakels en de kop in mooie stukjes en meng het door het mengsel van ui en peterselie. Voeg tot slot de (afgekoelde) aardappelblokjes toe. Breng als laatste op smaak met een beetje zout.

Het lekkerste is het om de gehele salade in de koelkast te plaatsen en gekoeld te serveren. Met een partje citroen, tomaat en een takje peterselie. En uiteraard met een lekker glas witte wijn.

Drink hierbij: Vina Carić Pošip of Feravino Dika Graševina.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.