Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

zalmbonbon

Spicy bonbon van wilde zalm met Hollandse garnalen en avocado (voorgerecht)

Geplaatst op 17 januari 2021

Voorgerecht | 30 minuten

Dit is echt een easy-does-it voorgerechtje dat je uitstekend van tevoren kunt maken. We combineren hierin Hollandse garnalen en wilde zalm uit Alaska met Aziatische smaken. Daar serveren we dan een Kroatische Silvanac Zeleni of Pinot sivi bij en het fusion feest is compleet.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 100 gram gerookte wilde zalm
• 1 avocado
• 100 gram gepelde Hollandse garnalen
• ½ komkommer
• 2 eetlepels augurkblokjes
• 1 limoen (sap)
• ½ cayenne peper
• 1 theelepel verse gember
• 2 theelepels vissaus
• 100 gram veldsla

Bereidingswijze:

Snij de komkommer in de lengte door. Verwijder met een lepeltje de zaadlijsten. Snij daarna de komkommer in dunne plakjes en schep ze in een mengkom.

Lepel de avocado uit de schil en snij hem in blokjes. Halveer de cayenne peper. Verwijder de zaadjes en snij de peper vervolgens in kleine blokjes. Schep dit allemaal in de mengkom.

Voeg daaraan toe het limoensap, de vissaus, Hollandse garnalen, gember en augurkblokjes. Schep het geheel goed door.

Neem nu twee mooie klein ronde schaaltjes. Leg hierin een ruim stuk vershoudfolie. Bedek het schaaltje vervolgens kruislings met plakjes wilde zalm tot alles bedekt is. Er mogen stukjes zalm over de rand heen steken.

Schep hierin de vulling uit de mengkom en druk het een beetje aan. Hou een beetje vulling over. Vouw de bonbons dicht met de zalm die over de rand steekt. Vouw daarna het folie er overheen. Je kunt dit nu wegzetten in de koelkast tot gebruik.

Verdeel wat veldsla over de borden. Pak de zalmbonbon uit de koeling. Vouw het folie open. Stort de bonbon op de kop op het bord. Trek het schaaltje er af en daarna voorzichtig het vershoudfolie.

Verdeel de overgebleven vulling over de sla. Garneer eventueel met wat kiemgroente en serveer er wat lekker brod bij.

Wijn erbij:
We hebben twee wijnen die perfect bij dit gerecht passen maar wel allebei een andere draai aan het geheel geven.

De eerste wijn is de Silvanac Zeleni van PP Orahovica. Bij de wilde zalm wordt deze wijn heel vol en vettig. Hij past ook heerlijk bij de Hollandse garnalen en de gember.

De wijn blijft uitstekend overeind bij de cayenne peperen in de afdronk komt daarna een fris abrikoosje naar voren. De avocado maakt het geheel nog meer creamy en de wijn nog vetter.

De tweede wijn is de Pinot Sivi, ook van PP Orahovica. Deze wijn wordt juist heel fris bij dit gerecht en er komen enorm veel citrustonen naar voren.

Deze wijn gaat heel goed samen met de Aziatische smaken van de gember, peper en vissaus en is heerlijk bij de augurk.

Alles is mooi in balans bij deze wijn. Het gerecht haalt alle mooie aroma’s uit de wijn op.

zalmbonbon 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.