Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Toekomst voor wijn

Wat brengt de toekomst na corona voor horeca en wijn(web)winkels?

Geplaatst op 25 Februari 2021

Hoe zal de overgang van corona naar post-corona er uit gaan zien voor zowel horeca als (web)winkels? Wij geven hier onze visie op en dan uiteraard gericht op de verkoop van wijn en de kansen voor wijn uit Kroatië.

De afgelopen periode is voor de meeste wijnwinkels en webwinkels behoorlijk succesvol geweest. De horeca en de horeca groothandels daarentegen hebben enorme klappen te verduren gehad.

Dat de horeca op een gegeven moment weer open zal gaan is helder maar zal dat anders zijn dan voor corona? En blijft de stijgende lijn in de verkoop in (web)winkels zich ook voortzetten? Hoe gaat het straks verder na corona met zowel horeca, winkels als online en wat gaat er veranderen?

Blijven verrassen
Zowel de winkelklant als de horecagast willen verrast worden. Vandaar dat mooie wijnen gemaakt van bijzondere autochtone druiven enorm aanspreken. Men wil een wijn met een verhaal. Dat zijn echter wel wijnen die je actief moet verkopen.

In de horeca doe je dat door aan tafel uit te leggen wat voor bijzonders je hebt geselecteerd voor de gast. Ook kun je op de menukaart een speciale wijn benoemen bij een gerecht. Want de gast stelt het enorm op prijs als je iets heel moois voor hem bedacht hebt.
Het wordt ook leuk als je de gast kunt verrassen met een wijn pairing die ze zelf nooit hadden bedacht maar wel perfect klopt. Zoals een rode wijn bij een dessert of een visschotel.

Ook in winkels kun je Kroatische wijnen aanbieden als avontuurlijke wijnen. Want wie wil er nou niet avontuurlijk gevonden worden?
En wijnen met een bijzonder verhaal, zoals de Plavac Mali, de oerbroer van de Primitivo en de Zinfandel, of de Bogdanjuša die met niets te vergelijken is en uitsluitend groeit op het Dalmatische eiland Hvar, dat zijn wijnen waar mensen graag mee pronken bij hun vrienden.

Wijn voor de thuiskoks
Mensen hebben de smaak te pakken bij het thuis koken. Ze zoeken zich online rot naar recepten en ze komen regelmatig naar wijnwinkels voor een wijnadvies bij hun thuiskookmenu. Vandaar dat het als winkelier enorm belangrijk is dat je de wijnen goed kent en weet wat de gastronomische inzetbaarheid van je wijnen is.

Kroatische wijnen passen bij een enorme waslijst aan gerechten. Op onze website croatiangrapes.blog vind je ruime inspiratie op dit gebied. Je kunt hier zowel zoeken op gerechten met bijpassende wijnen als op wijnen met bijpassende gerechten.

Mensen zullen ook na corona nog veel thuis blijven koken. En de trend dat ze liever minder drinken maar wel betere kwaliteit zet zich ook door. Vandaar dat wij zelfs line-ups hebben [LINK] van wijnen die passen bij zowel een voor-, hoofd- als nagerecht. Ofte wel één mooie fles wijn die bij alle gangen past. Deze receptuur kun je ook aan je klanten meegeven.

Als de horeca weer open gaat...
Uit onderzoek van Lightspeed blijkt dat bijna 29% van de Nederlanders uit eten gaan in een restaurant als eerste activiteit wil gaan doen als de lockdown voorbij is. Uit het Millenials Trendrapport van Tippr blijkt dat de gast zichzelf in 2021 zeker weer een verwenmoment wil gunnen. Hij heeft de horeca zo lang moeten missen dat hij graag weer gaat en dan ook zeker niet zal beknibbelen. Duurdere wijnen en bijzondere wijnen die spot on pairen met mooie gerechten zullen dus een prominentere rol gaan vervullen.

Wel is uiteraard de verwachting dat de horeca niet in één keer weer volledig open zal kunnen. Dus massaal kan men nog niet naar de horeca maar wel op afspraak. Het wordt dus een exclusief verwenmoment. Ook daardoor zal de gast niet snel kiezen voor een huiswijn maar eerder iets speciaals bestellen om echt van te genieten.

En als de gast dan weer komt wil hij wel echt geprikkeld worden met bijzondere pairings en thema-avonden. Een ‘wijnreis door Kroatië’ in combinatie met prachtige gerechten leent zich hier uitstekend voor. Wij denken graag met je mee hierover en komen graag langs om een thema avond te voorzien van een entertaining presentatie.

Ook is het uiteraard erg leuk om een mooie line-up van wijnen te selecteren en chefs uit te dagen hier een topmenu bij te koken.

Thema-avonden zijn ook enorm praktisch omdat je daarmee heel goed met shifts kunt werken. En dat is iets wat waarschijnlijk door de overheidsmaatregelen nog wel even noodzakelijk zal zijn.

Online proeverijen
Online proeverijen gaan blijven maar je moet wel iets goeds te bieden hebben. Ook hierin moet je je onderscheiden. Want ook al heb je nog zulke mooie producten en weet je er alles van, helaas is niet iedereen even getalenteerd om een vlotte en pakkende presentatie te geven.

De ‘mindere goden’ op dit vlak die snel probeerden geld te maken tijdens de corona-crisis stoppen er vanzelf mee. De klant komt er namelijk wel achter dat het niet leuk is en voor degene die de presentatie geeft is het uiteindelijk ook niet leuk en rendabel.

Het mag namelijk geen ‘platte’ of saaie proeverij zijn. Geef mensen een beleving en laat ze ongemerkt wat leren. Dat doen wij bijvoorbeeld met de online kaas-wijnproeverijen samen met Betty Koster van l’Amuse.

Ook houden we deze proeverijen met horeca-partners in combinatie met bijpassende hapjes of gerechtjes en eventueel onze Rare Kroatische Druiven Quiz.

Een goede online proeverij is wat ons betreft dan ook leerzaam, smakelijk en vooral vermakelijk.

Hybride horeca/winkels
Doordat ondernemers altijd blijven zoeken naar nieuwe kansen is tijdens corona een soort smeltkroes ontstaan tussen winkels en horeca.
Winkels zijn online-proeverijen gaan doen, al dan niet in combinatie met delicatessenleveranciers of horeca, waarbij een online gezamenlijk avondje uit wordt gecreëerd. En horeca heeft zich meer gemanifesteerd als (delicatessen)winkel of cateringbedrijf. Naast eten is de horeca ook wijn, bier, kookboeken en merchandise gaan verkopen.

En dit snijvlak zal zeker blijven bestaan. Afhalen en bezorgen blijft de trend voor de horeca blijkt uit onderzoek van Entree en de kwaliteit van de gerechten is met grote sprongen vooruitgegaan.

Daarom is het ook steeds interessanter geworden om mooie wijnen bij de gerechten te pairen en het is uiteraard slim om als upselling ook bijpassende wijnen mee te leveren.

Daarvoor is de horeca-app Tippr onlangs met de Tippr-shop begonnen waarbij horecaondernemers producten rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen.

En Lightspeed heeft onlangs een blog gepubliceerd waarin staat aan welke eisen je moet voldoen om online alcohol te verkopen. In het kort komt het erop neer dat je in Nederland voor het online verkopen van bier, wijn en port & sherry met een alcoholpercentage lager dan 15% geen vergunning nodig hebt.

Dark kitchens en kleine flesjes wijn
Ook het fenomeen dark kitchens, of ghost kitchens, is tijdens het afgelopen coronajaar enorm in zwang gekomen. En daar zal geen einde aan komen na corona. In het Lightspeed rapport is naar voren gekomen dat maar liefst 62% van de Nederlanders na de heropening van de horeca nog steeds van plan is om afhaal- en bezorgmaaltijden te blijven bestellen.

Met name de pairings met kleine flesjes (0,187 L) wijn zijn uitermate geschikt voor deze concepten. Men heeft dan een heerlijk menu thuis met een goed glas wijn erbij in een afgepaste hoeveelheid.

Wel verwachten klanten steeds meer verantwoorde bezorgmaaltijden met biologische producten en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen. Ook daarbij kunnen wij faciliteren met mooie wijnen die eco-gecertificeerd zijn en wijnen die geschikt zijn voor veganisten.


Wil je eens praten over de mogelijkheden van Kroatische wijnen voor jouw bedrijf? Neem contact op via whatsapp met Diederik Swart of per mail met Mario Pranić.

Toekomst voor wijn 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.