Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatische wijn wel of niet

Wijn uit Kroatië, waarom wel en waarom niet?

Geplaatst op 4 oktober 2022
Tekst: Diederik Swart

Wijn uit Kroatië, waarom wel of waarom niet, dat is de vraag. In deze blog neem ik je graag op een eerlijke manier mee in de voors en tegens van het verkopen, schenken en drinken van Kroatische wijn.

Laten we beginnen met de vraag of het de moeite waard is om Kroatische wijnen te drinken. Dat antwoord is volmondig: ja. Uiteraard worden er in elk wijnland betere en mindere wijnen gemaakt, maar de standaard voor de kwaliteit van de wijnen uit Kroatië ligt aanzienlijk hoog.

De nieuwe generatie wijnmakers in dit oeroude wijnland maakt prachtige wijnen met groot respect voor de maar liefst 120 autochtone druivenrassen die het land rijk is. Deze wijnen zijn door internationale jury’s zeer goed beoordeeld maar ook bij de Nederlandse competities en wijnschrijvers gooien de wijnen vaak hoge ogen. Niet voor niets dat de wijnen dan ook al in menig sterrenrestaurant geschonken zijn.

Half miljoen

Volgens de cijfers van het Kroatisch Bureau voor Toerisme hebben de afgelopen zomer weer ruim een half miljoen Nederlandse en een kwart miljoen Belgische vakantiegangers Kroatië bezocht. En dat zijn alleen nog maar de geregistreerde bezoekers. Dat is om te beginnen al een aanzienlijke markt want iedereen wil thuis graag zijn vakantie nog eens terug proeven.

Maar ook voor wijnliefhebbers die nog nooit in Kroatië zijn geweest zijn de wijnen enorm interessant. Voor de gastronomie omdat het unieke en pure wijnen zijn die zeer verrassende pairings op kunnen leveren. En in de retail omdat de klanten wel eens wat anders willen dan de mainstream wijn van de bekende internationale druivenrassen.

Waarom niet?

Dan hebben we het nu gehad over de vraag ‘waarom wel’. Maar waarom zou je het niet doen? Daar hebben we zeker een aantal eerlijke opmerkingen over.

Wijnen van onbekende druiven uit minder bekende wijnlanden kaal op de plank van een winkel of op een een menukaart zetten werkt helaas niet. Wijnen uit Kroatië hebben enige uitleg nodig. Je moet er dus wel wat moeite voor doen en er energie in steken om het onder de aandacht te brengen. De beste manier in een winkel is altijd om het mensen gewoon te laten proeven of ze een perfect passend pairing advies te geven. In de horeca werkt het uitstekend om de wijnen onder de aandacht te brengen met een wijnarrangement. En als dat lukt heb je wel iets waarmee je je klant of gast enorm kunt verrassen.

Als je geen mensen in je winkel, restaurant of bar hebt die het kunnen verkopen kun je het beter gewoon bij mainstream wijnen houden want niemand zit te wachten op winkeldochters.

Nog een reden om geen wijn uit Kroatië te verkopen is het productievolume en de daarbij behorende prijsstelling. Er bestaat in Kroatië geen goedkope bulkwijn en daarmee is er dus ook geen voordelige huiswijn beschikbaar. Alles in Kroatië is handwerk en de wijnen komen veelal van kleine producenten die nooit kunnen concurreren met de grote jongens uit bijvoorbeeld Argentinië, Zuid-Afrika, Italië of Australië. Qua kwaliteit, authenticiteit en uniciteit kunnen de wijnen echter ruimschoots wedijveren met de wijnen uit voorgenoemde landen.

Wil je wel?

Antwoord op de vraag uit de titel van dit stuk is dus eigenlijk: waarom niet? Als jij inmiddels ook denkt dat Kroatische wijnen wel bij jou passen en je zelfs tot de laatste alinea van deze blog bent gekomen, neem dan ook meteen even contact op met ons. We maken graag een een leuke afspraak met jou om je het één en ander te laten proevenSchrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.