Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Istarska malvazija

De beroemde druif Istarska Malvazija

Geplaatst op: 4 december 2016
De Malvasia is een druif die in de gehele mediterrane regio wordt verbouwd onder diverse namen als Malvasia, Malvazia en Malmsey. De naam ‘Malvasia’ is afgeleid van de Griekse stad Monemvasia in de Peloponnesos. Uit DNA-analyse is vastgesteld dat de Istrische Malvazia verschilt van de andere talrijke Malvasia-variëteiten en dus als een authentieke Istrische variëteit kan worden beschouwd.

Deze Istrische Malvazia is de beroemdste en belangrijkste druif voor de productie van witte wijn in de regio Istrië. Deze streek ligt in het noordwesten van Kroatië aan de Adriatische zee, tegen Slovenië aan, vlakbij Italië.

De Istrische Malvazia wijnen zijn vaak zeer fris met fruitige aroma’s van appel en abrikoos. Jonge Malvazija wordt daardoor vaak vergeleken met Sauvignon Blanc. De wijnen zijn dan ook uitstekend geschikt als aperitief en gaan perfect samen met witte vis en seafood.

Een Istarska malvazija glas

Zolas gezegd zijn er verschillende soorten Malvasia waar zeer verschillende wijnen van geproduceerd worden. Maar de enige Malvasia die een eigen glas heeft is de Istarska Malvazija. Wijnglazenproducent Riedel probeert met de vorm van een glas altijd te benadrukken wat de wijn niet heeft en minder de nadruk te leggen op de karakteristieken waar de wijn voldoende van heeft.

Georg Riedel was tijdens een bezoek aan Kroatië zo gecharmeerd van de Istrische Malvazija dat hij vond dat de wijn een speciaal glas verdiende. Het speciaal ontworpen glas is uiteindelijk geïntroduceerd in 2013 en de beroemde ontwerper heeft hiermee eenzelfde waardevolle betekenis aan de wijn gegeven als de wereldberoemde Champagne, Bordeaux en Pinot Noir wijnen die ook allemaal hun eigen Riedel glas hebben.

De vergelijking met Sauvignon Blanc gaat ook weer op bij dit glas. Inmiddels is namelijk gebleken dat het glas niet alleen perfect is voor Malvazija maar ook voor Sauvignon Blanc. Vandaar dat het glas inmiddels de naam ‘Superleggero Loire’ heeft gekregen.

Biologische Malvazija

In ons assortiment voeren wij twee wijnen die gemaakt zijn van de Istrische Malvazia: de stille Malvazija en de schuimwijn Re. Beide wijnen zijn afkomstig van wijnhuis Kabola, dat is gelegen aan de noordwestelijke kant van het schiereiland istrië, op een hoogte van 275m boven de zeespiegel.

De wijngaarden liggen in de buurt van het dorp Momjan. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en is rijk aan mergel wat de wijnen hun karakteristieke lokale identiteit geeft. Bij Kabola verzorgen ze hun wijnstokken met passie en aandacht alsof het hun eigen kinderen zijn. Want zoals ze zelf zeggen: ‘Geen grote wijn werd ooit gemaakt zonder goede druiven’.

Sinds 2009 produceert dit wijnhuis alle druiven op ecologische wijze. De Brut Re mag al sinds 2013 vol trots het Eco-label voeren en op de labels van de stille Malvazija staat sinds de vintage 2015 ‘Organic by Nature’.


Synoniemen voor Malvazija Istarska:

Istrska Malvazija (Slovenië), Malvasia del Carso, Malvasia Friulana, Malvasia Istriana (noord-oost Italië), Polijšakica Drnovk (Slovenië).

Verwante druiven:

Malvazija Istarska is ampelografisch duidelijk anders dan andere Malvasia’s zoals Malvasia del Lazio en Malvasia Bianca de Candia. Het is dus echt een eigen druivenras. Uit DNA-onderzoek is wel gebleken dat de druif genetisch zeer verwant is aan Malvasia de Lipari (Malvasia de Sardegna), Malvasia Bianca Lunga en Malvasia Nera de Brindisi.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.