Croatiangrapes blog logo

Belevenissen van wijnimporteurs

triomfen, flops en malligheid

Croatiangrapes importeurs

Belevenissen van wijnimporteurs: De wondere wereld van de transportbedrijven

Geplaatst op 5 mei 2017
Voordat je wijn kunt verkopen moet je eerst zorgen dat het in Nederland komt. Daarvoor hoeft onze wijn alleen maar in Kroatië op een vrachtwagen geladen te worden om een paar dagen later bij onze opslag in Zandvoort weer uitgeladen te worden. Eitje zou je zeggen. Helaas is het niet zo makkelijk als het lijkt.

We dachten dat het binnen de EU zo makkelijk zou zijn. Het is alleen maar wegtransport. We hebben niet te maken met ingewikkelde zaken bij grenzen en met importheffingen. Er is vrij handelsverkeer. Alleen de accijns op alcohol moet met een paar documenten goed geregeld zijn.

De eerste keer dat wij een vrachtwagen met wijn uit Kroatië lieten komen ging het nog maar een klein beetje fout. En dat was helaas onze eigen beginnersfout. (lees hierover een eerder gepubliceerde belevenis). Deze fout was echter alleen een aanslag op onze ruggen. De chauffeur was in ieder geval wel op de afgesproken tijd op de juiste plek.

Verwarde chauffeur
Daarna werd het van kwaad tot erger. Inmiddels hebben we twee grote internationale transportbedrijven versleten en tot ons grote verdriet moeten we melden dat nog niet één transport vloeiend is verlopen.

Soms kwam het transportbedrijf niet op de afgesproken dag voor rijden. Een andere keer waren ze het ‘vergeten’ te laden in Zagreb. En het is ook voorgekomen dat een chauffeur op de verkeerde dag met slechts een halve zending verward voor de deur stond van ons kantoor in Amsterdam in plaats van onze loods in Zandvoort. Ja hoor, breng de pallets maar naar twee hoog. Lukt wel toch?

Ook waren ze diverse malen de accijnspapieren kwijt. En zonder die papieren kunnen wij geen accijnsaangifte doen en is de zending eigenlijk onverkoopbaar. Ze sneden de papieren gewoon los van de pallet terwijl ze er helemaal niets mee te maken hadden. Daarvoor hadden we al een oplossing gevonden door de papieren voor de chauffeur te ‘verstoppen’ in een doos op de pallet.

Een van de transportboeren zocht bij problemen niet naar een oplossing maar stuurde een lege mail met in de bijlage de algemene leveringsvoorwaarden. Ook erg servicegericht.

Verkloten
Ze zijn ook wel eens een hele zending geweest. Het transportbedrijf had geen idee waar de pallets waren totdat de baas van de chauffeur uit Kroatië naar ons belde omdat hij zijn chauffeur graag terug wilde hebben. De beste man bleek al drie dagen voor de deur van het warehouse van het transportbedrijf in Nederland te staan.

Toen er weer eens een zending kwijt was durfde de dame van customer service rustig te zeggen: “ja, iedereen vindt zijn situatie urgent...” Ook erg sjiek.

Na onze laatste zending waarbij ook alles weer in de soep was gelopen sprak de sales manager terneergeslagen de woorden: "ik kan je eigenlijk maar één ding adviseren en dat is dat je maar beter op zoek kunt gaan naar een ander transportbedrijf want wij verkloten het toch iedere keer..."

Wellicht dat u nu zit te grinniken om de gebeurtenissen maar eigenlijk is het om te janken natuurlijk. Dus, als iemand een betrouwbaar transportbedrijf voor ons weet dat wel afspraken na kan komen, dan houden wij ons van harte aanbevolen!


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.