Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Spinaziesalade

Spinaziesalade met tonijn, wilde perzik en kumquats (voorgerecht - lunchgerecht)

Geplaatst op 23 juni 2020

Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd

Wilde perziken zien er altijd zo mooi uit en je kunt ze zo mooi combineren. En met tonijn en kumquats wordt het een heerlijke frisse salade voor bij de zomerse Graševina.


Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de dressing:

• 3 eetlepels olijfolie
• 3 eetlepels sinaasappelsap
• 2 eetlepel honing
• 1 theelepel sesamzaad
• peper en zout

Voor de salade:
• 1 moot rauwe tonijn
• 2 wilde perziken
• 4 kumquats
• 1 zak gewassen spinazie
• klontje boter
• 25 milliliter balsamicoazijn
• 1 theelepel sesamzaad

Bereidingswijze:

Halveer de wilde perziken en trek het velletje er af. Snij daarna het vruchtvlees in mooie kleine partjes.

Neem een kleine koekenpan of een mini wok. Laat hierin een klontje boter heet worden. Als de boter gesmolten roer je hier de balsamico door heen (deze balsamico moet een mooie stroperige substantie hebben. Geef even wat geld uit voor een goede kwaliteit balsamico en gebruik niet het goedkope spul van de supermarkt want daarmee haal je niet hetzelfde resultaat.)

Schep de partjes wilde perzik in de pan en laat ze onder voortdurend rondroeren voorzichtig karamelliseren. Het kan handiger zijn om de pan schuin boven het voor te houden zodat alle partjes en de boter met balsamico compact bij elkaar zijn. Blijf gedurende een paar minuten roeren maar pas op dat je de perzik niet tot jam kookt. Het moeten mooie partjes blijven. Schep de perzikken met alle overgebleven balsamico uit de pan in een apart bakje en laat dit afkoelen.

Maak nu de dressing. Meng daarvoor in een bakje de olijfolie met sinaasappelsap, honing, sesamolie en sesamzaad. Meng dit met een vork goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Doe dan de (gewassen) spinazie in een mengkom en meng dit met 2/3 deel van de dressing.

Tranceer de tonijn mooi dun en leg de gesneden plakjes in de overgebleven dressing. Schep dit even goed om zodat de tonijn aan alle kanten bedekt is met de dressing.

Nu is het tijd om de borden op te maken. Verdeel de aangemaakte spinazie over de borden. Schep daarna de wilde perziken met alle overgebleven balsamico over de borden.

Steek nu de stukjes tonijn mooi in de salade. De dressing die eventueel nog in het bakje zat mag je ook over de salade gieten.

Snij de kumquats in hele dunne schijfjes en verdeel deze ook over de borden. Gebruik hier niet teveel van want dan kunnen de bitters kunnen storend zijn.

Sprenkel tot slot nog wat extra sesamzaadjes over de salade.

Wijn erbij:


Het smaakpallet van de Feravino Dika Graševina en Enosophia Trs Graševina sluiten perfect aan bij de tonijn, de citrus-tonen, de honing en de sesam. Eigenlijk alle bijzondere smaken die deze Kroatische druif heeft komen terug in het gerecht en dat maakt dit een enorm spannende pairing.

De bitters uit de wijn worden zalvend, de smaak wordt romig en notig en opeens krijgt de wijn een abrikozenaroma in de afdronk. Slechts een paar ingrediënten bij elkaar geven deze wijn-spijs combinatie een zeer gelaagd geheel.

Spinaziesalade 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.