Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

cremecassispannacotta

Crème de cassis panna cotta met gemarineerd rood fruit (nagerecht)

Geplaatst op 14 februari 2021

Nagerecht | 90 minuten (+1 nacht marineren)

We zochten een leuk dessert voor bij een rode wijn. En de beste manier om een rode wijn bij een dessert te laten passen is om de wijn zelf en de karakteristieken uit de wijn in het nagerecht zelf terug te laten komen. Let er wel op dat je niet meer ‘zoet’ gebruikt dan voorgeschreven want dan ontstaat er een disbalans tussen de wijn en het dessert.

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor het rode fruit:

• 100 gram aardbeien
• 50 gram frambozen
• 50 gram bramen
• 100 gram kersen
• 50 gram blauwe bessen
• 150 milliliter Feravino Classic Cuvee
• 100 milliliter Crème de cassis
• 1 kaneelstokje
• ½ theelepel gemalen witte peper

Voor de panna cotta:
• 200 milliliter room
• 50 milliliter crème de cassis
• 10 milliliter rode bessensap
• 1 vanille stokje
• 1,5 vel gelatine (3 gram)

Bereidingswijze:

Begin met het maken van het gemarineerde rode fruit. Mocht je iets van de bij de ingrediëntenlijst genoemde vruchten niet kunnen krijgen, neem dan wat ander rood fruit. Zorg er wel voor dat het altijd vers fruit is en geen diepvries fruit want dat is te zacht en wordt slap in de marinade.

Snij de kroontjes van de aardbeien af en halveer ze. Snij de kersen doormidden en ontpit deze.

Zet een pannetje op het vuur. Doe hierin de Classic Cuvee, Crème de cassis met het kaneelstokje en de witte peper. Kook dit gedurende vijf minuten. Voeg er verder geen suiker aan toe.

Zet het vuur uit en roer alle vruchten erdoor. Laat het geheel afkoelen. Schep het in een afsluitbare bak en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

Nu kun je de panna cotta maken. Week eerst de gelatineblaadjes in een bakje water.

Zet een pannetje op het vuur en doe hierin de room, Crème de cassis en de bessensap. Snij het kaneelstokje doormidden en schraap het merg eruit. Voeg dit ook bij de room. Lag het leeg geschraapte stokje in de pan.

Kook dit op en laat het een paar minuten op zo laag mogelijk voor trekken. Zet dan het uur uit en neem de vanillestokjes uit de pan. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer dit flink door de room. Doe dit bij voorkeur met een lepel en niet met een garde want je wilt geen luchtbelletjes in je panna cotta.

Schenk de panna cotta in kleine schaaltjes waaruit je ze makkelijk weer kunt ‘storten’. Laat het afkoelen, dek ze af en zet ze voor minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven.

Nu is het tijd om je dessert af te werken. Neem de panna cotta uit de koeling. Zet de schaaltje tot aan het randje kort in lauwwarm water. Draai ze daarna om in een schaaltje of op een bord en stort ze uit het vormpje.

Schep het gemarineerde fruit er omheen en maak af met een takje munt.

Wijn erbij:

De Classic Cuvee van Feravino is een zeer interessante gastronomische wijn. Om ‘gewoon’ te drinken is hij niet heel speciaal. Maar in combinatie met allerlei gerechten levert hij unieke combinaties op. Door zijn licht zoete fruitige karakter past hij perfect bij dit dessert.

De wijn wordt minder zoet door het dessert. Maar, nogmaals, pas op met de zoetheid van je dessert anders ontstaat er een disbalans.

De bessigheid van de Crème de cassis sluit perfect aan bij de wijn en de vanilletonen komen heel mooi naar voren. Hierdoor lijkt het alsof de wijn houtlagering heeft gehad wat niet het geval is.

Eventueel kun je ook kiezen voor de witte Traminac van Bolfan. Deze wijn is halfzoet en past er daardoor ook fantastisch bij. Hij sluit mooi aan bij het rode fruit en wordt heel aromatisch en een stuk droger.

cremecassispannacotta 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.