Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Zuurdesembrood met spicy avocado feta en munt

Zuurdesembrood met spicy avocado, feta en munt (lunchgerecht)

Geplaatst op 23 mei 2020

Lunchgerecht | 20 minuten bereidingstijd

Goede ingrediënten zijn voor dit gerechtje essentieel. Gebruik niet zomaar brood, maar mooi zuurdesembrood (waarvoor je soms even op zoek moet naar een goede bakker). Het brood heeft een lichtzurige smaak en is waanzinnig lekker om te roosteren met olijfolie. Wij gebruikten hiervoor de olie van Ekstra Istrian.

En de ene feta is de andere niet. Voor dit gerecht gebruikten wij de feta van Betty Koster (Fromagerie L’Amuse). Dit is een echt Griekse feta gemaakt van 70% koeienmelk en 30% geitenmelk en is afkomstig van het eiland Lesbos.


Ingrediënten voor 2 personen:

4 grote sneden zuurdesembrood
• 3 rijpe avocado’s
• 100 gram feta
• 1 Spaanse peper
• ½ citroen (sap)
• 6 takjes munt (alleen de blaadjes)
• goede olijfolie
• zout

Bereidingswijze:

Snij de avocado’s doormidden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel in een mengkom. Prak daarna de avocado’s grof (snijden op een plank mag ook). Pureer ze niet volledig en stamp ze niet echt tot moes. Je moet nog wel een beetje ‘bite’ behouden.

Hak de muntblaadjes, verkruimel de feta en schep alles samen met een beetje zout en de gehakte muntblaadjes door de avocado. (Hou een klein beetje feta apart).

Snij de Spaanse peper doormidden. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Snij ze daarna in kleine blokjes en hou ze apart.

Zet een grote koekenpan op het vuur en laat hem (droog) heet worden op laag vuur.

Bestrijk de sneden zuurdesembrood aan een kant ruim met olijfolie. Gebruik hiervoor echt een goede olijfolie (en niet het standaard flesje uit de supermarkt) want het is zeer bepalend voor de smaak.

Leg de broodjes met de olijfolie kant naar beneden in de pan. Bestrijk nu de andere kant van het brood. Rooster de broodjes om-en-om in de pan tot ze licht bruin beginnen te kleuren en lekker ruiken.

Neem ze uit de pan en leg ze direct op het bord. Schep het avocadomengsel erop. Daarbovenop de gehakte Spaanse peper en maak af met wat gehakte munt en feta kruimels.

Wijn erbij:

De Frankovka Rosé van PP Orahovica past perfect bij de geitenkaas en munt. Het zuurdesembrood samen met de olijfolie liften het fruit in de wijn. De zuren van de citroen geven een aangename frisheid en het pepertje geeft een fijne ‘bite’ die deze rosé heel goed aan kan.

Zuurdesembrood met spicy avocado feta en munt 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.