Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

rose 2016

Rosé is hot in 2016

Geplaatst op 3 juli 2016
Rosé is hot in 2016. De (hipster) mening 'rosé is passé' strookt namelijk helemaal niet met de realiteit waaruit blijkt dat rosé nog steeds wereldwijd de snelst groeiende categorie is.
Ook in Kroatië is men de laatste jaren steeds meer rosé gaan produceren met name omdat (diezelfde hipster) toeristen er om vroegen. Voor de meeste grote wijnmakers is het inmiddels een erezaak om een kwalitatief hoogwaardige rosé te produceren en er zijn inmiddels dan ook vele kwalitateitsrosé's op de markt.

Vinpressionist Hubrecht Duijker heeft al een aantal van onze rosé's ontdekt als 'Vondst van de Maand'. De Kroatische rosé's zijn vaak iets 'kleurrijker' dan bijvoorbeeld Provence rosé's maar dat zegt niets over de kwaliteit. Dat vertelt vooral iets over de druif waarvan de wijn gemaakt is en de tijd dat de schil in contact is geweest met het sap.

Een rosé wordt namelijk op dezelfde wijze geproduceerd als rode wijn, met het verschil dat na een bepaalde periode de schil verwijderd wordt zodat deze geen kleur en tannine meer afgeeft. Onze Frankovka rosé's hebben bijvoorbeeld slechts 6 tot 8 uur contact met de schil en krijgen in die korte periode al hun prachtige kleur. Dat komt dus door de kleureigenschap van de frankovka druif.

Goede roséwijnen staan inmiddels ook in culinair opzicht hun mannetje. Zo harmoniëren zij perfect met charcuterie, wat dacht je van een combi met gerookte ham en meloen? Ze kunnen ook de confrontatie aan met de kruidige keuken van Zuidoost-Azië. En ze passen eveneens bij gefrituurde vis, zeevruchten, gerookte zalm, pasta's, wit vlees, salades, aardbeien en geitenkaas.

Rosé is overgegaan van een tijdelijke trend in een echt serieuze wijn en is in 2016 populairder dan ooit tevoren! Probeer eens een van onze rosè's van Vina PP Orahovica of FeraVino.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.