Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Bubbels in de wijn

Hoe bewaar ik een open fles bubbels?

Geplaatst op 20 december 2021

December is de maand bij uitstek voor vele mensen om eens flink aan de bubbels te gaan. En dan komt ook altijd weer de vraag langs: hoe bewaar ik een open fles bubbels?

De ‘weetjes’ en handige tips vliegen ons weer om de oren. We nemen je mee langs deze wijsheden en verklaren er de zin en onzin van. Dus hier is onze blog vol fabels (en feiten) over bubbels.

Theelepeltje in de fles
Een oeroude maar hardnekkig aanhoudende tip is het plaatsen van een (al dan niet zilveren) theelepeltje in de hals van een opengetrokken fles. Dit zou volgens de tipgevers de bubbels in de fles houden tot de volgende dag. We kunnen hier een heel lang verhaal van maken maar kort gezegd is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit totale onzin is.

Een meer plausibel verhaal is dat dit een gewoonte is uit de horeca waarbij het bedienend personeel in één oogopslag kan zien welke fles al geopend is. Maar dat geldt dan wel voor de avond zelf.

We lezen zelfs adviezen om een stukje aluminiumfolie over de flesopening te doen om te voorkomen dat de bubbels ontsnappen. Maar wees nou eerlijk, als het zo eenvoudig zou zijn, waarom zou de wijnmaker dan zoveel geld en energie moeten besteden aan het plaatsen van een dure kurk en een muselet?

Rozijn in de wijn
Een ander ‘handig weetje’ is helemaal wonderlijk. Het zou volgens dit advies goed werken om de volgende dag een rozijn in je glas bubbels te gooien om daarmee je glas weer ‘tot leven’ te wekken.

Wellicht dat de rozijn de laatste restjes koolzuur in de drank tot leven brengt maar verder is de wijn eigenlijk al dood en laten we het ook maar niet hebben over het funeste effect van de rozijn op de smaak van de bubbels.

Stop op de fles
Als je een goede stop hebt voor een fles mousserende wijn kun je daar de bubbels best even mee in de fles houden. Daarbij moet je wel een paar zaken in acht nemen.

Zorg ervoor dat je de fles wel zo snel mogelijk nadat je hem hebt opent en uitschenkt weer afsluit met de stop. Zet de fles dan ook zo snel mogelijk weer goed koud. Open de fles niet te vaak opnieuw want bij iedere opening zal er meer koolzuur uit de wijn ontsnappen.

Als de fles nog minimaal halfvol is en je hem volgens bovenstaand advies behandeld hebt dan is er een gerede kans dat de wijn de volgende dag of zelfs nog een paar dagen later prima drinkbaar is.

Wat wel te doen?
Sla alle ‘handige’ tips maar over. Laten we het eens even vergelijken met andere drankjes. In een fles bier zet je ook geen theelepeltje om de bubbels erin te houden en je gooit er de volgende dag ook geen rozijn in om hem op te pimpen.

Het allerbeste advies is om een fles bubbels zo snel mogelijk leeg te drinken. En lukt dat niet? Koop dan een kleinere fles. Wij helpen je graag verder. We hebben namelijk hele leuke 0,2L flesjes Grasecco brut. Een mooi maatje voor één persoon of net twee kleine glaasjes voor met zijn tweeën.

En deze wijn is ook nog eens heel fijn bij oesters en… hij gaat supergoed samen met oliebollen. Geniet van je bubbels en bewaar ze niet (te lang)!


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.