Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatische wijnregios

Kun je wijn drinken bij de BBQ?

Geplaatst op 10 juli 2016
Kun je wijn drinken bij de BBQ? Jazeker (hoewel sommige mannen zweren bij bier naast hun braai) valt wijn uitstekend te combineren met de bbq. Een van de belangrijkste wijn-spijs combinaties is toch wel dat je vooral moet combineren met datgene waar jij zin in hebt en wat jij lekker vindt, maar hou je aan een aantal eenvoudige richtlijnen als je de smaakexplosies niet te heftig wilt maken voor je BBQ-maten.

1) Ga je voor veel rood vlees? Dan moet je vooral combineren met volle rode wijnen die lekker tanninerijk kunnen zijn. Uit ons assortiment kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor de Plavac Hvar, Plavac Reserva of onze topper; de Plovac Ploški.

2) Ga je gemengd vlees serveren kies dan ook voor een iets rondere toegangkelijkere rode wijn. Onze Jubo'v is daar uitermate geschikt voor.

3) Contrast werkt ook goed. Ga je mooie stukken vlees in de smoker bereiden, combineer daar dan een zachte fruitige rode wijn die je bij voorkeur lichtgekoeld drinkt. Onze Dika Frankovka en Dika Zweigelt zijn daar uitgelezen voorbeelden van.

4) Als je veel rooksmaak aan je BBQ-gerechten wilt, neem dan een wijn die niet veel eiken heeft maar juist heel fruitig is. Met name de Dika Frankovka past (gekoeld) bij alle BBQ-gerechten, zelfs bij spicy meat en het is een heus allemansvriendje.

5) Met wat lichter vlees (varken, kip, kalf) of gegrilde groenten kun je ook uitstekend een rijpe volle vette witte wijn serveren. Onze Cesarica leent zich bij uitstek voor deze gerechten. Je hoeft dan ook niet zuinig te zijn met kruiden en sausjes, deze wijn kan het allemaal aan.

6) Voor de lichte BBQ met veel side dishes en salades kun je uiteraard ook kiezen voor een mooie fris-fruitige rosé. (Heren vermaken jullie je maar met de heavy stuff, de dames zullen erg blij zijn met salades en rosé).

7) Ga je met garnalen vis en schelpdieren op de BBQ werken, kies dan voor een crispy fris droge witte wijn zoals een van onze graševina's. De zuren en het bittertje van deze wijnen kunnen een mooi tegenwicht bieden aan de mooie olijfolie die je uiteraard gebruikt voor de bereiding...

Ideeën genoeg, dus weg dat bier en combineer lekker met wijn!


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.