Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

hokeypokey

Hokey pokey parfait met macademia’s en karamelsaus (nagerecht)

Geplaatst op 17 juli 2022

Nagerecht | 8 uur

Hokey pokey ice cream is een Nieuw-Zeelands ijsje. Daar maken we een parfait van omdat de meeste mensen geen ijsmachine hebben en die combineren we natuurlijk met een perfect bijpassende Kroatische dessertwijn.

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de honey comb:
• 2 eetlepels honing
• 4 eetlepels kristalsuiker
• 1 theelepel baking soda

Voor de karamelsaus:
• 40 milliliter water
• 160 gram suiker
• 15 gram boter
• 150 milliliter slagroom
• Snuf zeezout

Voor de parfait:
• 6 ei-dooiers
• 1 heel ei
• 100 gram kristalsuiker
• 500 milliliter slagroom
• 50 gram ongezouten macademianoten

Bereidingswijze:

Begin met het maken van de honey comb. Zet daarvoor eerst een bakplaat bedekt met bakpapier klaar. Neem daarvoor een grote koekenpan. Zet dit op middelhoog vuur met de honing en suiker. Laat dit rustig karamelliseren tot het een mooie lichtbruine kleur heeft. Zet dan het vuur uit. Strooi de baking soda door de karamel. Je zult nu merken dat het een grote fluffy massa wordt. Roer hier niet al te hard in maar laat het lekker opbollen.

Schenk het daarna in een grote beweging uit de pan op het bakpapier. Let op: probeer het mengsel niet te proeven. Het is karamel en het is loeiheet, je zult je mond er ongetwijfeld aan verbranden. Laat het dus rustig afkoelen en hard worden.

Dan kun je de parfait gaan maken. Meng de eidooiers met het hele ei en de suiker in een metalen mengkom. Zet dit op een pan met heet water en klop het mengsel au-bain-marie luchtig. Laat het daarna in een keukenmachine rustig kouddraaien.

Daarna slag je de slagroom tot yoghurtdikte. Voeg met een spatel het afgekoelde eimengsel hier doorheen. Klop het niet, maar vouw het door elkaar. Als laatste breek je de helft van de honey comb in stukjes en spatel dit door het parfait mengsel. Schenk het dan in een cakeblik of parfait vorm, dek het goed af met folie en zet het in de vriezer. Laat het daar 6 tot acht uur in staan.

Dan mag je de karamelsaus maken. Meng in een sauspannetje 40 milliliter water met 160 gram suiker. Verwarm dit tot het een mooie lichtbruine karamel is geworden. Zorg ondertussen dat de slagroom verwarmd is, dat maakt het maken van de saus makkelijker. Voeg de slagroom toe aan de karamel (let op: dit kan gaan spetteren)). Zet het vuur zo laag mogelijk en blijf roeren tot het een mooie gladde saus is geworden.

Zet het vuur uit, voeg een snuf zeezout toe en 15 gram boter op kamertemperatuur. Laar vervolgens de saus afkoelen.

Dan kun je de borden opmaken. Stort daarvoor de parfait op een snijplank. Snij er mooie plakjes af. Kruimel er wat stukjes honey comb overheen samen met wat gehakte macademia’s en sprenkel de karamelsaus er overheen.

Uiteraard gaat de parfait onmiddellijk smelten tijdens het opmaken en serveren, maar daar wordt het allemaal alleen maar lekkerder van.

Wijn erbij:
Bij dit gerecht hoort absoluut de Jakov Prošek van Vinoplod. De rozijnenaroma’s uit de wijn knallen eruit. De crunch van de honey comb past perfect bij de wijn en de karamel lift de wijn.

Door de romigheid van het gerecht worden de zuren van de wijn nog belangrijker. Daardoor wordt het bijna een ‘gewone’ wijn in plaats van een dessertwijn. De wijn en het gerecht zijn perfect met elkaar in balans.

hokeypokey 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.