Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Kabeljauw met pancetta en belugalinzen

Op de huid gebakken kabeljauw met pancetta en belugalinzen (hoofdgerecht)

Geplaatst op 13 mei 2020

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd

Ingrediënten voor 2 personen:

• 2 kabeljauwfilets met huid
• 6 plakjes pancetta
• 1 courgette
• 1 rode ui
• 100 gram belugalinzen
• 2 tenen knoflook
• ½ theelepel bonenkruid
• 4 takjes peterselie
• ½ theelepel chili flakes
• olijfolie
• peper en zout


Bereidingswijze:

Was de belugalinzen en zet ze op met 250 milliliter koud water. Roer er een ½ theelepel bonenkruid en één gehakte teen knoflook door. (voeg geen zout aan het water toe want dan gaan de linzen kapot tijdens het koken).

Zet de pan op het vuur. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je de linzen in ongeveer 20 minuten mooi zacht koken. Als het goed is hoef je de linzen daarna niet meer af te gieten en laat je ze met een deksel op de pan staan tot gebruik.

Bak in een koekenpan op laag vuur de plakjes pancetta in een paar minuten om en om en leg ze op een bord zodat ze krokant kunne worden. (Je hoeft de koekenpan niet schoon te maken, die gebruik je weer voor de volgende stap).

Halveer de rode ui en snij in halve ringen. Bak in de koekenpan de rode uien in een paar minuten totdat ze glazig zijn. Bestrooi met wat peper en zout en neem uit de pan.

Snij de courgette in lange plakken. Doe weer wat olijfolie in de koekenpan en laat dit heet worden. Bak hierin de plakken courgette om en om tot ze beetgaar zijn. Bestrooi ze met zout, chili flakes en gehakte knoflook. Leg ze apart op een bord.

Maak de koekenpan schoon of zorg er in ieder geval voor dat er geen stukjes knoflook meer in zitten die kunnen verbranden (en daardoor bitter worden).
Verhit weer wat olijfolie in de pan en bak de kabeljauwfilets op de huid op middelhoog vuur. Laat ze gewoon zo liggen voor ongeveer 6 tot 7 minuten. Bestrooi de filets royaal met zout en peper.

Hak ondertussen 3 takjes peterselie en snij 4 plakjes uitgebakken pancetta in kleine reepjes. Schep dit door de linzen met een flinke scheut goede olijfolie en breng verder op smaak met peper en zout.

Keer de kabeljauwfilets om in de pan en bak nog 1 minuut op de andere kant. Bestrooi nu ook de bovenkant met peper en zout.

Neem een voorverwarmd bord. Hierop ga je het gerecht ‘stapelen’. Leg eerst kruislings de plakken courgette neer. Daar bovenop komt de gebakken rode ui. Dan schep je de belugalinzen er op. Daarop leg je de kabeljauwfilet met de huid naar boven. Dan mag er een plakje gebakken pancetta op en ten slotte nog wat gehakte peterselie.


Wijn erbij:

De Pošip van Skaramuča is een hele bijzondere aromatisch wijn met veel tropisch fruit. Hij past perfect bij vis, maar ook bij knoflook en peterselie (wat in de Dalmatische keuken veel wordt gebruikt). Daarnaast gaat hij ook goed samen met pršut (gedroogd ham) die we in dit gerecht vervangen hebben door pancetta. Kortom, eigenlijk alles waar de wijn goed bij past hebben we gecombineerd in dit gerecht.

Kabeljauw met pancetta en belugalinzen 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.