Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Wijngebied istrie

Kroatische wijngebieden – Istrië: de eerste kennismaking met Kroatië

Geplaatst op 14 Maart 2021

We gaan de komende periode wat meer vertellen over de wijngebieden van Kroatië. Vandaag deel 1: Istrië, wat velen kennen van hun vakantie.

Istrië is voor vele Nederlanders de eerste kennismaking met Kroatië. Ze hebben dan voor hun gevoel lang genoeg gereden, ze zien de zee en de vakantie kan beginnen. Sowieso is hier voor toeristen de meeste ruimte. In tegenstelling tot de rest van het land zijn hier hele grote campings en zeer ruim opgezette hotels.

Dit schiereiland ligt in het noordwesten van het land aan de Adriatische Zee en grenst aan Slovenië. Maar net een paar kilometer verderop ligt de grens met Italië. Door de eeuwen heen hebben vele overheersers hun stempel gedrukt op het gebied. De Oude Grieken, de Romeinen, de Venetiërs, Het Groot Habsburgse Rijk en de Republiek Joegoslavië hebben allen hun invloed gehad op het gebied.

Wellicht de in de tegenwoordige tijd de meest zichtbare overheersing is waarschijnlijk die van de Romeinen. Zo heeft menig kuststadje een prachtig oude Romeinse kern en is in de stad Pula het grootste nog intact gebleven amfitheater na het Colosseum in Rome.

Klimaat en druiven
Istrië kent een gematigd subtropisch klimaat met regelmatige neerslag gedurende het hele jaar. Door dit klimaat groeien en er totaal andere druiven dan in de andere wijngebieden van het land.

De belangrijkste druif voor de witte wijnen is de Istarska Malvazija. Deze druif is een afstammeling van de Malvasia druif die in de gehele mediterrane regio wordt verbouwd onder diverse namen als Malvasia, Malvazia en Malmsey. De naam ‘Malvasia’ is afgeleid van de Griekse stad Monemvasia in de Peloponnesos. Uit DNA-analyse is vastgesteld dat de Istrische Malvazia verschilt van de andere talrijke Malvasia-variëteiten en dus als een authentieke Istrische variëteit kan worden beschouwd.

Van deze druif wordt zowel jonge frisse wijn als een volle aromatische amforawijnen geproduceerd. Waarbij de frisse jonge wijnen goed samengaan met lichte visgerechten en gerechten met veel umami-smaken. Bij de volle amfora-wijnen hoeven we het niet eens te hebben over de pairing, je kunt in dat geval gewoon de wijn ‘eten’.

Voor de rode wijn is zonder enige twijfel de Teran de belangrijkste druif in de regio. Dit is een druif uit de familie van de Refosco-druiven. De druiven worden al eeuwenlang verbouwd in Kroatië, Slovenië en Italië, waarbij de druif in Italië bekend is onder de naam Terrano of Refosco, in Slovenië Refošk heet en in Kroatië de naam Teran draagt. In de hele regio wordt de druif als autochtoon beschouwd.

De druif levert mooie volle rode wijnen op die legendarisch zijn bij gerechten met truffel. Want wist je dat de grootste witte truffel ooit gevonden is in Istrië?

Onze wijnhuizen
In de regio Istrië werken wij momenteel met twee wijnhuizen. Het eco-gecertificeerde wijnhuis Kabola ligt in het uiterste noorden van het schiereiland tegen de grens van Slovenië aan. Dit wijnhuis produceert wijnen van zowel Istarska Malvazija als Teran maar ook van de lokale druif Muškat Momjanski. Naast de gangbare productiemethoden in roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten werken ze hier ook met een eeuwenoude traditionele methode, de amforen. Dit zijn aardewerken kruiken die achter het wijnhuis zijn ingegraven in de grond.

In het zuiden van het schiereiland, net ten noorden van de stad Pula werken wij met wijnhuis Medea. Naast de wijnen van de Istarska Malvazija en de Teran druif produceren zij ook wijnen van internationaal bekende druivenrassen als Merlot en Cabernet Sauvignon.

Wijngebied Istrie 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.