Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

cevapcici

Op houtskool gegrilde Ćevapčići met Turks brood en zure room (hoofdgerecht)

Geplaatst op 6 augustus 2020

Hoofdgerecht | 30 minuten voorbereidingstijd, 1 uur wachttijd en 4 minuten baktijd

Het is echt BBQ weer en wat is nou lekkerder van de BBQ dan echte ćevapčići, gegrild gehakt. Het vlees is een combinatie van lams- en rundergehakt en we hebben dit voor het recept vereenvoudigd zodat het makkelijk te krijgen is. Maar... wil je de echte originele smaak hebben dan moet het nog een speciale gehaktmix zijn van diverse delen van het lam en de koe. Wil je weten wat dit ‘geheim’ is, neem contact op met ons.

We rekenen ongeveer 250 gram vlees per persoon. Dit recept is voor een kilo omdat dit iets makkelijker is. Dan kun je er ongeveer 40 ćevapi van maken en kun je er lekker twee dagen van eten. Ook geven we twee verschillende manieren om het gerecht te maken; de snelle en makkelijke variant of de langzame (en lekkerste) methode.


Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de ćevapčići:
• 850 gram (iets vetter) rundergehakt
• 150 gram lamsgehakt
• 10 gram verse knoflook
• 20 gram zout
• 1,2 gram gemalen peper
• 1,5 gram zuiveringszout (baking soda)

Verder nodig:
• 1 Turks brood (of Lepina als je die kunt krijgen)
• 1 potje zure room
• 1 pot Ajvar
• gesneden uitjes
• runderbouillon

Bereidingswijze:

We vertellen nu eerst wat de snelle methode is van het maken van de ćevapi.

Doe het vlees en alle andere ingrediënten voor de ćevapčići in een grote mengkom. Kneed het geheel in een paar minuten mooi door elkaar.

Daarna kun je van de vleespasta de ‘worstjes’ maken. Dit kun je doen door rolletjes te maken van ongeveer 2 centimeter doorsnede. Snij ze daarna in een lengte van ongeveer 6 tot 7 centimeter lang. Mocht je een worstpers hebben dan is dat nog de allermakkelijkste methode om mooie strakke ćevapi te krijgen. Uit een kilovlees kun je ongeveer 40 worstjes halen van 25 gram per stuk. Laat het vlees vervolgens minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten.

Bij de langzame methode maak je van de knoflook eerst knoflooksap. Dat meng je samen met het zout door het vlees. Dan zet je het vlees 24 tot 48 uur afgedekt in de koelkast. Na 12 uur voeg je dan het zuiveringszout toe. Daarna kun je de ćevapi maken en weer afgedekt in de koelkast wegzetten tot gebruik.

Dan is het tijd om de BBQ op te stoken. En ćevapi horen op houtskool gegrild te worden.

Zorg ondertussen dat je de zuren room, gehakte ui, Ajvar en runderbouillon klaar hebt staan.

De BBQ moet goed heet zijn maar het vuur moet niet te dicht op het rooster zitten. Grill vervolgens de ćevapi in 4 minuten tot ze nog net een heel klein beetje rood zijn van binnen. Scheur het brood open en smeer de binnenkant van het brood in met runderbouillon. Na 2 minuten bakken leg je het brood opengeslagen met de bouillon kant naar beneden op de ćevapi.

Serveer het brood met een portie van vijf ćevapi per keer, dan kun je twee keer genieten. Bak de ćevapi dan ook in twee keer want ze zijn het aller-lekkerste direct van de BBQ.

Wijn erbij:


Dika Frankovka van Feravino is de BBQ-wijn bij uitstek. Deze druif is in andere landen ook bekend onder de naam Blaufränkisch. Het is een echte fruitkanjer die lichtgekoeld waanzinnig goed samengaat met de ćevapi.

Het is een mooie frisse fruitige robijnrode wijn met aroma's van kersen, bessen en bramen die heerlijk opgaan in het vlees. De zure room maakt het geheel weer romig. De mooie zuren en de zachte tannines bieden een mooi evenwicht met het vet en de rooksmaak.

cevapcici 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.