Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Silvanac Zeleni

Wist je dat de druif Silvanac Zeleni Kroatische roots heeft?

Geplaatst op: 17 juli 2016
Dat Kroatië vele inheemse druivenrassen heeft wist je inmiddels wel. Maar had je wel eens gehoord van de Silvanac Zeleni, en wist je dat deze druif ook Kroatische roots heeft?

De Silvanac Zeleni is één van de oudste druivenrassen waar vandaag de dag nog wijn van gemaakt wordt. Hij is ontstaan door een natuurlijke kruising van Traminac (Traminer) en de archaïsche druif Oostenrijkse Wit. De druif is afkomstig uit het toen bestaande Oostenrijkse keizerrijk, waarschijnlijk uit Transsylvanië. Wellicht is dat waar het zijn naam aan dankt.

Later, in de 17e eeuw, werd de druif ook geplant in de Donau regio's, waar het tot in de jaren 70 de meest vertegenwoordigde variëteit was. In het Franse deel van de Elzas tref je de druif zelfs aan in Grand Cru regio’s. Bij DNA-onderzoek is vastgesteld dat de voorouder van het oude ras Oostenrijkse wit (Heunisch weiss), eigenlijk de Kroatische Krapinska Belina (Krapina wit) is, waardoor we vrijuit kunnen zeggen dat de Silvanac Zeleni een Kroatische oorsprong heeft.

En laten wij nou toevallig een hele mooie Silvanac Zeleni in ons assortiment hebben... Toevallig ook nog eens van het wijnhuis dat het beste terroir heeft voor de Silvanac in Kroatië? En O,o,o, wat is onze Vina PP Orahovica Silvanac Zeleni lekker!


Synoniemen voor Silvanac Zeleni:

Sylvaner (Elzas), Bálint, Gros Rhin (Zwitserland), Grüner Silvaner (Duitsland), Grüner Zierfandler of Zierfandl (Oostenrijk), Johannisberg (Zwitserland), Österreichisch (Franken, Duitsland), Roter Silvaner, Silvaner, Salfin (Moldavië), Silvain Vert (Frankrijk), Silvánske Zelené (Slowakije), Sylvaner (Oostenrijk en Zwitserland), Sylvaner Verde (Italië), Sylvanske Zelené (Tsjechië), Zeleni Silvanec (Slovenië), Zöld Szilváni (Hongarije).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Silvanac Zeleni:

Elbling, Weisser Silvaner, Österreichisch Weiss, Sauvignon Blanc, Würzel Silvaner).


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.