Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Vadouvan kip met pruimensaus, zwarte bonen en blauwaderkaas

Vadouvan kip met pruimensaus, zwarte bonen en blauwaderkaas (hoofdgerecht)

Geplaatst op 26 mei 2020

Hoofdgerecht | 90 minuten bereidingstijd

Dat onze Bogdanjuša een super kaaswijn is wisten we al. En dat deze witte wijn uit Dalmatië waanzinnig goed samengaat met de bijzondere Chiriboga Blue kaas wisten we ook al. Alleen had nog nooit iemand een gerecht gekookt met deze kaas. Dat is gelukt en dit gerecht past ook weer perfect bij de zeer gastronomische Bogdanjuša van Vina Carić.

Chiriboga Blue is een Een zeer bijzondere blauwader kaas die gemaakt is door een Ecuadoriaan in Duitsland. Je kunt hem een beetje vergelijken met Roquefort alleen is de Chiriboga blue veel romiger en boteriger en minder scherp dan de Roquefort. In Nederland is hij verkrijgbaar bij Fromagerie L’Amuse.


Ingrediënten voor 2 personen:

200 gram zwarte bonen
• 1½ liter groentebouillon
• 2 theelepels bonenkruid
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 4 kleine kippendijen
• 4 theelepels vadouvan kruiden
• 4 Santa Rosa pruimen
• 1 theelepel venkelzaad
• 20 stuks roze pepers
• 1 groene paprika
• 60 gram ongezouten hazelnoten
• 120 gram Chiriboga Blue
• goede olijfolie
• peper en zout

Bereidingswijze:

Begin met het wellen van de zwarte bonen in ruim koud water. Dat mag al 24 uur van tevoren.

Daarna mag je de bonen in een pan met een ruime hoeveelheid groentebouillon opzetten. Voeg daaraan toe een ½ theelepel zout, 2 theelepels bonenkruid en 1 theelepel knoflookpoeder. Kook de bonen in ongeveer 1½ uur gaar.

Dan kun je de kippendijen marineren in een bak met olijfolie, 4 theelepels vadouvan kruiden en wat zout. Zorg dat de kip goed bedekt is aan alle kanten en zet even 30 minuten aan de kant.

Nu kun je de pruimensaus maken. Haal het vruchtvlees (met schil en al) van de pitten en doe het in een steelpanetje. Pluk desnoods de pruimen boven de pan zodat er geen sap verloren gaat. Voeg hier 50 milliliter water aan toe 1 theelepel venkelzaad en een snufje zout. (Als de pruimen heel erg zuur zijn kun je een klein schepje suiker toevoegen).

Kook het vruchtvlees in ongeveer 20 minuten kapot. Schenk het over in de blender en maal alles kapot. Schenk het dan weer over in een bakje en voeg 20 roze pepertjes toe. Roer het door en laat afkoelen.

Laat in een grote koekenpan wat olijfolie heet worden. Bak hierin op middelhoog voor de kippendijen om en om tot ze net gaar zijn. Neem ze uit de pan en laat ze even rusten op een snijplank.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Zet een ovenschaal klaar en ga hierin het gerecht bouwen.

Schep de zwarte bonen erin. Snij de groene paprika in stukken en de kippendijen in reepjes. Schep dit allemaal in de schaal samen met de hazelnoten en hussel alles door elkaar. Schep daaroverheen de pruimensaus en hou een klein beetje apart in een schaaltje.

Verkruimel ten slotte de Chiriboga blue over het gerecht. Schuif de schaal in de oven en laat de kaas in 10 tot 15 minuten mooi smelten. Serveer direct als het klaar is. Zet nog een extra bakje pruimensaus op tafel om op het laatste moment nog over het gerecht te scheppen.

Wijn erbij:

Dit gerecht heeft zoveel verschillende smaken dat het vraagt om een wijn met ingetogen karakter maar wel met een rijkdom aan smaak en voldoende kracht. Dat lukt echt fantastisch met de Bogdanjuša van Vina Carić. De wijn is aromatisch en tegelijkertijd fris bij het gerecht en de wijn blijft bij alle smaken volledig overeind. En de combinatie met Chiriboga blue... die is legendarisch.

Vadouvan kip met pruimensaus, zwarte bonen en blauwaderkaas 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.