Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Slavonische soep

Slavonska juha (Slavonische soep) (Voorgerecht/Hoofdgerecht)

Geplaatst op 17 September 2015
Proef de warmte van Kroatië in een heerlijk gerecht dat je als voorafje of met wat brood erbij kunt eten als hoofdmaaltijd. Slavonskas Juha is een overheerlijke Slavonische (maaltijd)soep.

Ingredienten: (voorgerecht voor 4 personen)
-250 gram verse rundersoepballetjes
-2 middelgrote uien
-2 vleestomaten
-2 rode paprika’s
-½ kilogram vastkokende aardappels
-4 eetlepels bloem
-8 takjes platte peterselie
-2 eetlepels Vegeta

Introductie: Slavonië is het gebied in het oosten van Kroatië, ingeklemd tussen Hongarije, Servië en Bosnië. Deze keuken lijkt veel op de keuken van de Hongaren die ooit over deze regio heersten. Dit recept voor Slavonische soep is een goed voorbeeld van de eenvoud en pure eerlijkheid van de lokale keuken. In het recept wordt Vegeta gebruikt. Dit is een Kroatische bouillon, verkrijgbaar bij speciaalzaak, Makro of grote Albert Heijn. Ter vervanging kan ook kruidenbouillon worden gebruikt.

Bereidingswijze: Bak eerst in een pan de soepballetjes gaar. Schep ze uit de pan en gebruik het vet om de fijngesneden uien aan te bakken. Laat de uitjes bakken tot ze glazig zijn. Voeg daarna de in dobbelsteentjes gesneden paprika, tomaat en aardappel toe. Laat dit geheel 20 minuten lekker stoven. Pas op dat het niet aanbrand dus blijf goed roeren.

Voeg daarna 1½ liter water toe (dit mag al kokend water zijn uit de waterkoker) en laat het geheel op heel zacht vuur net niet koken. Meng de bloem met een klein beetje water en roer het tot een glad papje. Meng dit door de soep. Voeg ten slotte de fijngehakte takjes platte peterselie toe en breng op smaak met Vegeta.

Serveer de soep met lekker zelfgebakken brood (bij voorkeur Pogača) en leg een takje platte peterselie op de soep.

Drink hierbij: De witte Feravino Dika Graševina of de rode Feravino Dika Frankovka.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.