Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Citroen panna cotta met perzikcoulis en havercrumble

Citroen panna cotta met perzikcoulis en havercrumble (nagerecht)

Geplaatst op 9 mei 2020

Hoofdgerecht | 60 minuten bereidingstijd

Onderstaand nagerecht bestaat uit drie verschillende onderdelen die je allemaal al ruim van tevoren, zelfs een dag van tevoren kunt maken. En heb je uiteindelijk nog coulis en crumble over? Dat is weer een dag later ook heerlijk door de yoghurt.

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de panna cotta:
• 200 milliliter slagroom
• ½ citroen (sap)
• 1,5 vel gelatine (2,5 gram)
• 30 gram suiker
• 2 theelepels citroen zest

Voor de coulis:
• 2 perziken
• ½ citroen (sap)
• 1 eetlepel suiker

Voor de crumble:
• 75 gram boter (koud)
• 65 gram bloem
• 50 gram donker basterdsuiker
• 25 gram haver vlokken
• ½ theelepel bak soda
• snufje zout

Bereidingswijze:

Begin met de gelatineblaadjes in een bakje koud water te leggen. Neem dan een steelpan en doe hierin de room. Voeg daaraan toe het sap van een ½ citroen, twee theelepels citroen zest en de suiker. Roer dit goed en breng dit net aan de kook en zet daarna het vuur uit. Als de gelatine een minuut of vijf heeft geweekt kun je de blaadjes uitknijpen en toevoegen aan de room. Roer direct goed door.

Verdeel het mengsel over de schaaltjes. Zorg er voor dat het j=kleine schaaltjes zijn die je tot aan de rand kunt vullen, dat maakt het storten van het dessert makkelijker. Dek het af met vershoudfolie en zet het (minstens drie uur) in de koelkast om op te stijven.

Schil ondertussen de perziken. Snij ze in klein stukjes en doe ze in een steelpan. Voeg daaraan toe het citroensap en een eetlepel suiker. Laat dit een paar minuten koken. Druk het daarna met een garde of een houten lepel door de zeef en gebruik alleen het vocht dat je door de zeef gedrukt hebt. Het vruchtvlees dus niet. Zet dit in een afgedekt bakje weg in de koelkast tot gebruik.

Maak daarna de crumble. Begin met de havervlokken fijn te hakken in de blender. Roer daarna de bloem, haver, basterdsuiker, zout en bak soda goed door elkaar. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Snij de koude boter in blokjes en voeg het toe aan het meel. Meng het deeg maar maak er geen consistente bol van. Zorg dat het nog kruimelig is. Verdeel het heel kruimelig over een bakplaat en bak het in 15 minuten lichtbruin. Haal het uit de oven en maak het baksel onmiddellijk, terwijl het nog heet is, met een vork kapot. Herhaal dit meerdere keren terwijl het afkoelt tot de crumble zo fijn is als jij lekker vindt.

Als de panna cotta is opgestijfd is het tijd om te serveren. Zet de bakjes met de panna cotta even in een bak warm water. (Pas op dat er geen water bij de panna cotta zelf komt). Maak eventueel met een lepeltje de randjes van de panna cotta voorzichtig los.

Stort ze daarna op een bordje (bakje rechtop houden, bord er op de kop bovenop, geheel omdraaien en daarna voorzichtig het bakje omhoog trekken). Doe dit heel voorzichtig, want de panna cotta is heel zacht en scheurt makkelijk.

Schep de perzikcoulis er omheen en strooi de crumble er over. Eventueel kun je nog meer coulis en crumble in een bakje apart serveren. Mocht je dit nog over houden dan is dat de volgende dag ook heerlijk in de yoghurt.

Wijn erbij:

De Muškat Momjanski van Kabola past perfect bij alle soorten fruitdesserts en bij dit nagerecht sluit hij helemaal perfect aan. De fluweelzachte structuur en de citroen uit de panna cotta passen heel verfijnd bij de citrus tonen uit deze lichtzoete wijn. De smaak van perzik zit zowel in de wijn als in de coulis en de havercrumble geeft het geheel een heerlijke bite.

Citroen panna cotta met perzikcoulis en havercrumble 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.