Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

van autochtone druiven

feravinolucija

“Het is een bijzonder gevoel om de vruchten van je eigen arbeid te plukken”

Feravino-oenoloog over de oogst van 2020

Geplaatst op 11 augustus 2020

In Kroatië gaat de druivenoogst bijna beginnen. Hoe was het afgelopen groeiseizoen, welke invloed had corona en wat kunnen we van de oogst verwachten? Een kort interview met Feravino-oenoloog Lucija Kužir.


In afwachting van het begin van de oogst van dit jaar, spraken we met Lucija Kužir, de oogstmanager van wijnhuis Feravino dat gelegen is in Slavonië in de oostelijke binnenlanden van Kroatië.

De oogst is het hoogtepunt van elke wijnproductie”, zegt Lucija. “Alle inspanning, werk en toewijding die we het hele jaar door aan de wijngaarden geven, wordt zichtbaar tijdens de oogst. Hoewel dit het belangrijkste en meest dynamische deel van het jaar is, is het ook het gelukkigste. Het is een bijzonder gevoel om de vruchten van je eigen arbeid te plukken.

Dit jaar hebben we de groei van de vegetatie in de wijngaarden op een andere manier ervaren. Toen door het uitbreken van de coronavirusepidemie lange tijd alles ophield, deed de natuur dat uiteraard niet. De natuur heeft in die periode gewoon zijn ding gedaan. De toppen van de wijnstok begonnen te ontluiken, zich te ontwikkelen, te groeien, de bloemen zijn bevrucht, de trossen zijn gevormd en komen tot rijping.


Elk jaar weer een uitdaging
Lucija gaf ook commentaar op de klimatologische omstandigheden van dit seizoen. "Wat de klimatologische omstandigheden betreft, heeft elk groei-jaar zijn eigen specifieke uitdagingen. Dit jaar wordt gekenmerkt door een milde winter met een kleine hoeveelheid neerslag. Het begin van de groeiperiode ging gepaard met een groot aantal uren zonneschijn en een kleine hoeveelheid neerslag, wat een wilde en natuurlijke groei van de vegetatie mogelijk maakte.

De neerslagperiode vond plaats in mei en juni, maar dit was in gunstige afwisseling met droge en zonnige periodes. Momenteel zitten de druiven in de rijpingsfase.


Volgens Lucija zijn de druiven in perfecte conditie. Ze houdt nu nauwlettend in de gaten wanneer het optimale oogstmoment is. En als de oogst dan op exact het juiste moment gedaan wordt zullen de wijnen van 2020 ook weer van topkwaliteit zijn. “De eerste druiven zullen we nu al in augustus oogsten.

feravinolucija 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.