Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatie

Betty Koster's wijn-kaas pairings

Geplaatst op 9 Maart 2018

Op 8 maart is Betty Koster van L'Amuse benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018. Betty Koster is een alom gewaardeerd vakvrouw in de wereld van de gastronomie, zeker door haar bijzondere talent voor het maken van wijn & kaas pairings. We hebben van haar geleerd dat vele van onze markante Kroatische wijnen van autochtone druiven uitstekende kaaswijnen zijn.

Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen ook kennismaken met de bijzondere pairings van Betty. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Dika Frankovka.
Meer informatie over de pairings lees je hier.

Neem eerst een slokje wijn, dan een hapje kaas en daarna nog een slokje van de wijn...

Witte wijnWijn: Vina Carić – Bogdanjuša
Bogdanjuša is een cépagewijn. De wijn heeft een geur van gele pruimen, anijs en kweepeer. De smaak is weelderig, droog en sappig met mooie zuren.

Kaas: Alp Blossom
Alp Blossom is een gewassen korstkaas uit noord Oostenrijk. Er ontstaat een roodflora op de kaas die gedompeld en gerijpt wordt in gedroogde Alpenbloemen. (De korst eet je niet op).

De Pairing:
De wijn en de kaas versterken elkaar enorm. Beide krijgen een zeer lange afdronk. Er ontstaan botertonen en zeer rijke smaken komen naar boven, zowel de herfsttinten van de bloemen, kamille en hooitonen als de weelderige smaak van de wijn.


Rode wijnWijn: Feravino Dika Frankovka
Het is een mooie robijnrode wijn met aroma's van bessen en vanille. Een perfecte balans tussen de zuren en de aangename tannines geven deze wijn een stabiel karakter.

Kaas: Oudwijker Toma Pietra
Dit is een Tomme-achtige kaas afkomstig uit Cothen bij Utrecht. De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is drie maanden gerijpt. (De korst eet je niet op).

De Pairing:
De kaas wordt aards, boterig en nootachtig. Dat is opvallend omdat het boterige van origine niet in de kaas zit. In de afdronk proef je enorm veel rood fruit van de wijn. Meer dan je proeft zonder de kaas.


Alle kazen en bijpassende wijnen zijn verkrijgbaar bij Fromagerie L'Amuse, Dokweg 21 in IJmuiden.


Kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.