Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Courgettesoep

Courgettesoep met krokant gebakken spekjes (voorgerecht)

Geplaatst op 23 augustus 2022

Voorgerecht | 45 minuten

Natuurlijk kunnen we gewoon wijn drinken bij soep. En deze soep roept gewoon om een Graševina-wijn. Want groen hoort bij groen en de groene appelaroma’s knallen je om je oren als je zo’n wijn drinkt bij deze soep.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 200 gram gerookte spekreepjes
• 2 courgettes
• 1 zoete ui
• 5 stengels bleekselderij
• ½ bol verse knoflook
• 1 jalapeño peper
• 100 gram crème fraîche
• 100 gram selderijblad
• Zout
• Zwarte peper
• Olie
• (Eventueel Tabasco)

Bereidingswijze:
Begin met het uitbakken van de gerookte spekjes. Dit moet namelijk op laag vuur en het heeft tijd nodig om lekker krokant uit te bakken. Zet daarvoor dus een klein pannetje op en doe de spekjes er in zonder toevoeging van extra vet. De spekjes bakken verder uit in hun eigen vet. Zet het vuur echt laag en bak de spekjes in een klein half uurtje voorzichtig uit tot ze helemaal bruin en krokant zijn.

Snij ondertussen de ui, bleekselderij en courgette. Zet de ui aan in een beetje olie. Voeg daarna de bleekselderij toe. Hak ondertussen de knoflook en de verse jalapeño fijn. Schep dit ook in de pan samen met de courgette. Laat dit een minuut of vijf lekker aanbakken. Voeg dan een liter kokend water toe en laat het geheel weer een minuut of vijf lekker koken.

Draai dan flink wat zout en zwarte peper uit de molen door de soep. Voeg de creme fraîche toe samen met het selderijblad. Zet vervolgens het vuur uit en haal de staafmixer erdoor tot je een gladde soep hebt.

Daarna mag je het spekvet van de spekjes af lepelen totdat je droge spekjes over houdt. Roer dit spekvet lekker door de soep. Breng de soep daarna eventueel op smaak met zout en peper.

Maak dan het bord op. Neem hiervoor een soepbord. Schep de soep erin, spekjes erover en serveer het met lekker brood. Eventueel kun je er (naar snaak) nog een paar druppels Tabasco er door roeren.

Wijn erbij:
We hebben maar liefst drie wite wijnen bij deze soep maar ze zijn allemaal gemaakt van de Graševina-druif.

De eerste is de Feravino Dika Graševina.Want groen past bij groen. Bij deze combinatie knallen de groene appelaroma’s van de wijn er uit. Ook het spek en de roomsmaak van de soep passen perfect bij de wijn. Het frisse van de wijn kan de umami, het vet en de lichte pittigheid goed aan. Heb je nog een paar druppels Tabasco door de soep gedaan, dan blust de wijn lekker.

De tweede wijn is de Enosophia TRS no 5. Er gebuert hetzelfde als bij de Dika Graševina maar de wijn wordt er nog romiger van. Er komen wel iets meer bitters naar voren bij de Tabasco dus dat maakt de combinatie wat avontuurlijker. .

Dan hebben we tenslotte nog de Bolfan G. Bij de soep wordt de wijn echt strak droog met heel veel groene appel. De combinatie is heel floraal en de wijn blust goed.

Broccolisoep 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.