Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

courgettecarpaccio

Courgette carpaccio met ansjovisdressing en gepofte quinoa met zaden en pitten (voorgerecht)

Geplaatst op 8 december 2021

Voorgerecht | 45 minuten

Dit is het volgende recept waarbij we mooie producten van onze partner Greenage gebruiken. Wel doen we uiteraard weer iets onverwachts met dit product om er een verrassend geheel van te maken. Daarbij drinken we twee mooie biologische witte wijnen van de wijnhuizen Bolfan en Kabola.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 1 (gele) courgette
• 4 flinke eetlepels quinoa met zaden en pitten (Greenage)
• 1 ui
• 6 ansjovisfilets
• 1 citroen (sap)
• 2 theelepels kappertjes
• Olijfolie
• Klontje boter
• 100 gram rucola
• Zout
• Peper

Bereidingswijze:

Was de quinoa met zaden en pitten in een zeef en laat dit uitleken. Doe dit vervolgens in een klein pannetje zonder olie. Laat de quinoa met zaden en pitten op laag vuur onder voortdurend roeren langzaam drogen.

Zodra het mengsel goed droog is en alle losse stukjes los zijn van elkaar voeg je een klein scheutje olijfolie toe. Roer dit goed door en zet het vuur helemaal laag. Doe een deksel op het pannetje en laat de quinoa en de zaden en pitten poffen. Je hoort ze zachtjes knappen. Roer af en toe om maar doe de deksel wel weer op de pan want de pitjes vliegen anders om je oren.

Na een paar minuten is het mengsel goudbruin. Zet het vuur uit, meng er wat zout doorheen en schep het op een bord om af te koelen.

Snij nu de ui in reepjes. Bak dit zachtjes aan in een kleine pan met een klontje boter. Laat de uitjes op zacht vuur in twintig minuten langzaam karamelliseren. Zet het daarna weg tot gebruik. Je kunt dit ook al een paar uur van tevoren doen en de uitjes in een bakje in de koelkast zetten.

Snij de gele courgette in plakjes van drie millimeter. Je mag ook een groene courgette gebruiken als je geen gele kunt krijgen.

Laat wat olijfolie heet worden in een koekenpan. Bak daarin de schijfjes om en om aan met wat peper en zout. Doe dit in een aantal porties zodat de plakjes allemaal mooi gebakken zijn en niet over elkaar heen liggen in de pan. Koekenpan met olijfolie. Bak ze tot ze net zacht zijn. Schep ze daarna uit de pan en laat ze afkoelen.

Maak nu de dressing. Hak daarvoor de ansjovisfilets fijn. Meng dit met 30 milliliter olijfolie, het sap van één citroen, twee theelepels fijngehakte kappertjes en zwarte peper uit de molen.

Meng de gebakken courgetteschijfjes met de marinade en zet dit in de koelkast tot gebruik. Doe dit bij voorkeur al een paar uur of zelfs een dag van tevoren.

Nu is het tijd om het bord op te maken. Leg hierop een handje Bord rucola. Leg daarop dakpansgewijs de courgettecarpaccio. Schep ook de overgebleven dressing er overheen.

Schep hierop de gekaramellisseerde ui en maak het geheel af met de gepofte quinoa met zaden en pitten (en eventueel nog een paar extra kappertjes).

Wijn erbij:
De Sauvignon Blanc van Bolfan is een perfecte wijn bij dit gerecht. De zuren uit het gerecht en de zuren van de wijn passen perfect bij elkaar. De grapefruit bitters van de wijn matchen heel goed met de dressing en de ansjovis. De wijn lift de notigheid van het gerecht en je krijgt als laatste een enorme boost van de gepofte zaadjes.

Ook de Malvazija van Kabola kan heel goed bij dit gerecht. De umami-smaken en de ziltigheid van de ansjovis en de courgette sluiten heel mooi aan bij de wijn. De zaadjes en pitjes geven die extra bite aan het einde wat het geheel spannend maakt.

courgettecarpaccio 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.