Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Prosek

Prošek, de veelzijdige nationale drank

Geplaatst op 23 oktober 2016
Prošek is geen prosecco en heeft niets te maken met de massaal geproduceerde Italiaanse mousserende wijn. Prošek is een traditionele zoete dessertwijn uit Dalmatië die is gemaakt van gedroogde druiven.
Het is de nationale drank en alle Kroaten hebben wel een paar druivenstokken in hun tuin staan waar ze aan het einde van het seizoen de zoete dessertwijn van maken. Er zijn in Kroatië meerdere druiven toegestaan voor de productie van Prošek [Pròhsjèk].

Onze Hadrian Prošek is op professionele wijze gemaakt van de autochtone druif Bogdanuša, wat godsgeschenk betekent. De wijn is gemaakt door het wijnhuis PZ Svirče op het eiland Hvar. De druiven worden laat geplukt en daarna gedroogd op stro matten. Daardoor is er zeven maal meer druiven nodig voor de productie van een fles Prošek dan voor de productie van een normale fles wijn.

De smaak van de wijn is niet te zoet door de aanwezigheid van aangename zuren. Prošek is culinair gezien een veelzijdige wijn. Het is een ideale keuze bij zoete desserts, chocola of koekjes, past uitstekend bij kaas en is ook heerlijk met een klontje ijs bij de koffie of als aperitief. Ook gaat hij uitstekend samen met lever of paté en je kunt er ook mee koken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip in een sinaasappel-prošek saus? Het recept hiervoor posten we volgende week.

Bij de betere restaurants in Kroatië krijg je een glaasje van deze nationale drank bij de rekening. Prošek is dus zeer veelzijdige en doet het zelfs heel goed in cocktails. Voor Schweppes Hebben we een zeer verfrissende cocktail ontwikkeld met Prošek, gingerale, limoensap, veel ijs en een gekneusde stengel bleekselderij.

Proost, of zoals we in Kroatie zeggen: živjeli!


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.