Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Grasevina

Graševina, de meest voorkomende druif van Kroatië

Geplaatst op: 21 augustus 2016 / Updated op: 14 maart 2023

Graševina (uitspraak: grasjewiená) is de meest voorkomende druif in Kroatië met een aandeel van 27 procent in de totale oppervlakte (ongeveer 7000 ha). Deze druiven groeien in het oostelijk deel van Kroatië in de provincie Slavonië tussen Hongarije, Servië en Bosnië in.

Het terroir en klimaat in centraal Slavonië geeft de druiven de ideale balans tussen zuren en alcohol, waardoor hiervan de meest drinkbare en aromatische wijnen gemaakt worden. Deze mooie droge witte wijnen zijn vaak zeer fruitig met veel bloemenaroma's in de neus.

De druif is in andere landen ook wel bekend als Laški rizling (Slovenië), Olasz rizling (Hongarije), Rizling vlašky (Tsjechië), Welschriesling (Oostenrijk, Duitsland) en Riesling italico (Italië). De druif is overigens, zoals de naam wellicht doet vermoeden, niet verwant aan de Duitse riesling-druif.

Welschriesling

De afkomst van de graševina is enigszins onduidelijk. De Duitse naam welschriesling betekent letterlijk 'Romaanse Riesling', en de meeste van de synoniemen in Centraal-Europa zijn variaties op 'Italian Riesling'. Welschriesling zou dus wellicht naar Centraal-Europa gebracht kunnen zijn door de oude Romeinen. Echter, de Kroatische naam Graševina suggereert dat de oorsprong meer in het oosten van de Balkan zou kunnen zijn.

Van Graševina kun je vele soorten wijn maken, van mousserend tot frisse witte maar ook houtgelagerde volle wijnen en late pluk zoete wijnen.

Vanuit gastronomie oogpunt is graševina een uiterst flexibele wijn met enorm veel mogelijkheden. De kwaliteit komt het best tot zijn recht bij witvleesgerechten, zoet- en zout water vissen, maar ook bij wat sterker vlees. En last but not least, een mousserende of frisse witte Graševina is legendarisch bij oesters!

Wij hebben een aantal prachtige graševina's in ons assortiment van Feravino, Enosophia en het biodynamisch producerende Bolfan.


Synoniemen voor Graševina:

Borba (Ribera del Guadiana in Spanje) Graševina Bijela (Kroatië), Italiaanse Riesling (Roemenië), Laški Rizling (Slovenië en Servië), Olasz Rizling (Hongarije), Riesling Italico (noord Italië), Rismi of Risli (Treviso, Italië), Rizling Vlašsky (Slowakije), Ryzlink Vlašský (Tsjechië), Wälschriesling (Duitsland), Welschriesling (Oostenrijk, Canada, Duitsland en Zwitserland).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Graševina:

Aligoté, Greco, Petit Meslier, Pignoletto, Riesling.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.