Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatie

Oogst 2016

Geplaatst op 30 oktober 2016
In juni hebben wij alle boeren in Kroatië bezocht. Toen was het groeiproces van de druiven nog in volle gang. Uiteraard waren wij razend benieuwd hoe het seizoen verder is gegaan en of de oogst van 2016 veelbelovend is voor mooie wijnen.

Kabola (Noordwest)
In het noordwesten van Kroatië gelegen Istrië meldt de wijnmaker van wijnhuis Kabola dat de oogst perfect was. De kwaliteit van de druiven was van zeer hoge kwaliteit en deze kwaliteit kunnen we ook van de wijnen verwachten.

Madirazza (Zuid)
Ook in het verre zuiden van het land op het schiereiland Peljesac, net ten noorden van Dubrovnik, bericht de wijnmaker van wijnhuis Madirazza dat het een goed jaar was: “Het was een droge zomer met weinig regen waardoor de druiven goed gerijpt zijn. We hebben geoogst voordat het regenseizoen is begonnen en we hebben druiven geplukt die veel beter zijn dan we zelfs hadden gehoopt.


"Ik ben wel eens jaloers op bierbrouwers. Zij kunnen elke dag opnieuw beginnen, wij maar eenmaal per jaar." Marko Bratovic van wijnhuis Kabola:

Feravino (Oost)
In het verre oosten van het land was er een vroege ontwikkeling van vegetatie door de zachte winter. Echter werd dit ruw verstoord door de plotselinge vorst in het voorjaar. De koude noordenwind en de regenachtige lente hebben de ontwikkeling van de wijnstokken nog vertraagd. Vervolgens werden de gewassen weer beschadigd door hagelbuien in mei en zelfs in juni. Gelukkig heeft de geweldige zomertemperatuur geholpen om de vegetatie te stabiliseren en het juiste niveau van ontwikkeling van de druiven te bereiken.

De oogst begon op 12 september en is zonder enige onderbreking uitgevoerd. Voor de oenoloog (degene die in de velden verantwoordelijk is voor de wijnbouw) was het een extreem, veeleisend en dynamisch jaar in de wijngaarden. Maar het heeft gelukkig een oogst opgeleverd waarbij de harmonieuze en wenselijk elementen voor de productie van hoogwaardige wijnen absoluut aanwezig zijn. Volgens Marijan Knezevic, de wijnmaker van Feravino, zal de relatie tussen smaak en geur van de 2016 wijnen evenwichtig, elegant, fris en fruitig zijn.

Orahovica (Oost)
Bij de buren van wijnhuis PP Orahovica is de oogst redelijk vergelijkbaar. Echter was wijnmaker Ivana Nemet tijdens het schrijven van deze blog te druk in de wijnkelders om het fermentatieproces te regelen en in de gaten te houden. Deze zeer gepassioneerde dame runt dan ook de grootste wijnmakerij uit ons bestand. (Volgende week posten we wel een video interview met deze unieke Kroatische wijnmaker.)

PZ Svirce en Vina Caric (Zuidwest)
In het zuidwesten van het land, op het Adriatische eiland Hvar zijn ze ook zeer tevreden met de uitstekende oogst van 2016. De druiven waren zeer gezond, zoet en precies zoals ze het wilden hebben. Ze hebben wat minder opbrengst van de bogdanusa-druiven omdat er minder duiven aan de trossen zaten dan gebruikelijk, maar de druiven waren wel extreem zoet wat weer een goede voorspelling is voor onze Prošek. De opbrengst van Plavac Mali was ook geweldig dankzij de zeer hete zomer.

Gelukkig kunnen we dus concluderen dat 2016 wederom een zeer goed wijnjaar is geweest in Kroatië en we kunnen dus prachtige wijnen verwachten van dit mooie jaar.

Wordt vervolgd...


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.