Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Pasta carbonara met bolcourgette en crispy kruiden

Pasta carbonara met bolcourgette en crispy kruiden (hoofdgerecht)

Geplaatst op 9 juni 2020

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd

Bij dit gerecht is vooral belangrijk dat je mooie kwalitatief hoogwaardige producten gebruikt. Als je echt aandacht besteed aan je ingrediënten en je geduld hebt zul je merken dat dit de smaak enorm ten goede komt.

Haal een mooie pancetta bij de slager en zorg dat je echt lekker kaas hebt. De kaas voor dit gerecht is afkomstig van Fromagerie L’Amuse. Wij gebruikten een Pecorino van Sardinië die is gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk die een stuk minder zout is als de gemiddelde Pecorino. De andere kaas is de Parmigiano Reggiano di Montagna die 24 maanden is gerijpt.


Ingrediënten voor 2 personen:

150 gram volkoren spaghetti
• 90 gram pancetta
• 1 bolcourgette
• 60 gram Parmezaanse kaas
• 60 gram Pecorino kaas
• 3 eieren
• 2 teentjes knoflook
• 4 takjes verse tijm
• 4 takjes verse basilicum (in losse blaadjes)
• 4 takjes verse platte peterselie (in losse blaadjes)
• 20 blaadjes verse salie
• olijfolie
• zout en peper

Bereidingswijze:

Rasp de Parmezaanse kaas en de Pecorino en meng dit door elkaar.

Zet een koekenpan op het vuur met een klein laagje olijfolie er in. Bak hierin de blaadjes peterselie, salie en basilicum. Doe dit heel voorzichtig en in kleine beetjes zodat de blaadjes heel blijven. Leg de blaadjes dus plat in de pan naast elkaar en draai ze om met een tank of een spatel.

Zorg ervoor dat de kruiden groen blijven en niet bruin kleuren. Zodra ze klaar zijn neem je ze uit de pan en laat ze afkoelen en crispy worden op keukenpapier.

Gebruik dezelfde pan (je hoeft hem niet schoon te maken tussendoor) om de pancetta op heel zacht vuur uit te bakken. Leg eerst een teentje knoflook in de pan. Leg de plakjes pancetta naast elkaar en draai ze af en toe om. Zorg er echt voor dat het voor heel laag staat en dat de pancetta heel langzaam bakt en niet hard verbrand. Dit kan best even duren. Het is een geduldig werkje.

Zodra de pancetta crispy is neem je ze uit de pan en laat ze verder hard worden op een bord of op keukenpapier. De knoflook heeft zijn smaak hier inmiddels afgegeven. Je doet hier verder niets meer mee.

Ondertussen zorg je dat je een pan met ruimkokend water op hebt staan. Voeg daaraan ook 1 teentje knoflook toe en zout. Kook hierin de spaghetti al dente.

Snij de bolcourgette in mooie dunne reepjes. Je mag ook een gewone courgette gebruiken, die is qua smaak vrijwel hetzelfde als de bolcourgette. De bolle variant ziet er alleen wat charmanter uit.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en pak hierin kort de courgette om en om en bestrooi ze met wat peper, zout en verse tijm.

Splits twee eieren. De eiwitten hiervan gebruik je niet voor dit gerecht. Kluts de twee dooiers los en voeg hieraan 1 heel ei toe (zonder schil uiteraard). Roer de helft van de geraspte kaas door dit eiermengsel met zout en flinke wat zwarte peper uit de molen.

Als de pastsa al dente (beetgaar) gekookt is, schep dan eerst een grote soeplepel vocht uit de pan en bewaar dit. Giet dan de pasta af en haal de teen knoflook eruit (die gebruik je verder ook niet meer, hij heeft zijn smaak al afgegeven.

Doe de hete pasta terug in de pan en voeg hieraan het eiermengsel toe. Roer dit snel en stevig door. Schep er in kleine beetjes wat van het bewaarde kookvocht doorheen tot een mooie massa is ontstaan. Verkruimel of snij de pancetta en roer dit er ook doorheen.

Neem een voorverwarmd bord, schep hierop een portie van de spaghetti. Draai het met een tang tot een mooi hoopje. Leg de courgette er omheen en drapeer de crispy kruiden er bovenop.

Deze heerlijke crispy kruiden geven deze carbonara net even die extra bijzondere bite.

Wijn erbij:


Dit gerecht heeft veel smaak en de eiwitten en fijne vetten vragen om een stevige rode wijn. Dan kom je al snel terecht bij een tanninerijke Plavac Mali wijn. De eiwitten binden zich met de tannine waardoor die verdwijnt en dan blijven vervolgens juist de fruittonen en de kruiden over.

De combnatie met de Plavac van Skaramuča is prachtig. De tannine verdwijnt en de wijn wordt heel fris. De combinatie van de wijn met de kaas en de kruiden veroorzaakt een klein prettig prikkeltje.

Bij de Plavac van PZ Svirče verdwijnt de tannine ook en het geheel wordt iets serieuzer. Er komen meer fruittonen naar boven en het zoetje van de kaas springt er opeens uit.

Pasta carbonara met bolcourgette en crispy kruiden 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.