Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

mineolatiramisu

Mineola tiramisu met muntpoeder (nagerecht)

Geplaatst op 27 november 2022

Nagerecht | 6 uur

Wij hebben sinds kort een voedseldroger dus daar moeten we weer leuke dingetjes mee doen. Maar als je dit apparaat niet hebt, weten we ook een hele handige manier om dit muntpoeder te maken. En dan samen met deze mineola tiramisu en de zoete Jakov Prošek is echt goddelijk.

Ingrediënten voor 6-8 personen:

• 1 bosje verse munt
• 4 mineola’s (kun je die niet krijgen kun je ook sinaasappels of mandarijnen gebruiken maar die smaken uiteraard wel net iets anders)
• 100 milliliter sinaasappellikeur
• 1 pak lange vingers
• 1 potje mascarpone
• 4 eetlepels suiker
• 2 eetlepels abrikozenjam
• 250 milliliter verse slagroom

Bereidingswijze:

Pers twee mineola’s uit. Doe dit in een sauspannetje samen met de sinaasappellikeur. Kook dit in tot het ongeveer tot de helft is gereduceerd.

Zet daarna een cakeblik klaar. Haal de lange vingers snel door het ingekookte vocht en bedek de bodem met de lange vingers met de suikerkant naar boven. Doe daarna hetzelfde met de zijkanten en zorg dat de suikerkant ook naar binnen staat. Bedek op deze manier het hele cakeblik.

Ontdoe een mineola van zijn schil en snij voorzichtig met een scherp mesje het vruchtvlees tussen de velletjes uit zodat je mooie schone partjes vruchtvlees overhoudt.

Schep vier eetlepels vocht uit het pannetje en hou dit apart voor de lange vingers van de toplaag.

Koop het overgebleven vocht weer op samen met de abrikozenjam. Haal hier de partjes mineola overheen en leg ze op de bodem van de tiramisu.

Boen de laatste mineola goed schoon. Rasp een eetlepel zest af. Zorg dat je ondertussen de mascarpone al op kamertemperatuur hebt. Meng de zest samen met vier eetlepels suiker door de mascarpone.

Sla de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door de mascarpone. Schep het mengsel in het cakeblik en verdeel het goed. Dek daarna het blik af met de laatste laag lange vingers wederom met de suikerlaag naar binnen. Dek dit goed af en zet een uur of zes in de koeling om mooi op te stijven.

Ondertussen kun je het muntpoeder maken. Dat kan dus in de voedseldroger (volg daarvoor de aanwijzingen van het apparaat) of het kan in de magnetron. Leg een stukje droog keukenpapier plat neer. Verspreid daarop de verse blaadjes munt en dek af met een tweede velletje keukenpapier. Leg dit in de magnetron op 600 watt en na een paar minuten zijn de blaadjes helemaal uitgedroogd. Vervolgens kun je ze in de vijzel tot poeder vermalen.

Als de tiramisu voldoende is opgesteven kun je er mooie plakjes vanaf snijden met een scherp koksmes. Leg deze plakjes plat op een bord. Strooi met een zeefje het muntpoeder er overheen. Dat kan eventueel met een patroontje zodat je de tiramisu zelf beter ziet.

Wijn erbij:
Hierbij drinken wij de Jakov Prošek van Vinoplod. Deze wijn past namelijk perfect bij citrusvruchten en dan met name bij sinaasappelachtigen. De wijn wordt bij dit gerecht minder zoet en de rozijnenaroma’s komen enorm naar voren.

Het muntpoeder voegt ook echt iets toe. Het heeft een beetje drogende werking en een klein bittertje vergelijkbaar met matchapoeder. Het brengt een beetje umami in het gerecht waardoor er balans ontstaat in de zuren en de suikers. Een hapje van de tiramisu gevolgd door een slokje van de wijn geeft je bijna de beleving van boerenjongens, maar dan net even spannender.

mineolatiramisu 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.