Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

schelvis

Gestoomde schelvis met earl grey-yuzuroom (hoofdgerecht)

Geplaatst op 8 augustus 2020

Hoofdgerecht | 60 minuten

We hadden zin in vis en dat is schelvis geworden deze keer. En die hebben we gestoomd omdat dat zo lekker licht is op een zomerse dag. We hadden tevens zin om room te infuseren en daarvoor kozen we een plantaardige variant omdat dit ook lekker light is.


Ingrediënten voor 2 personen:

• 500 gram schelvisfilet
• 140 gram zilvervliesrijst
• 250 ml room (mag ook plantaardige room zijn)
• 4 zakjes earl grey thee
• 1 eetlepel yuzu sap (uit een flesje)
• stuk verse gember
• 1 Chinese kool
• 2 limoenen
• 2 verse chili’s
• 1 handje ongezouten pinda’s
• vissaus
• peper en zout

Bereidingswijze:

Kook de rijst (bij voorkeur in een rijstkoker) zoals aangegeven op de verpakking.

Neem een klein sauspannetje en giet hierin de room. Dit mag echte room zijn maar ook plantaardige room om het gerecht wat lichter te maken. Wij gebruikten Rice Cuisine van Alpro.

Zet het pannetje op heel laag vuur en hang vier zakjes earl greu thee in de room. Laat dit vervolgens gedurende 15 minuten heel zachtjes infuseren. De room hoeft niet te koken. Je kunt dus af en toe het pannetje even van het vuur af nemen.

Schil en rasp ondertussen een stuk gember van ongeveer 3 cm. Knijp vervolgens de zakjes earl grey thee uit. Pas op dat de zakjes niet scheuren want je wilt geen theeblaadjes in je saus hebben.

Voeg 1 eetlepel yuzu sap (in een flesje verkrijgbaar bij de toko), de geraspte gember aan de room toe en breng de saus op smaak met peper en zout.

Zet ondertussen het stoomapparaat aan of zet een pan met water op met daarboven een stoommandje.

Snij de schelvisfilet in 4 mooie stukken. Besprenkel ze aan beide kanten met limoensap en bestrooi ze met peper en zout.

Trek acht bladeren van de Chinese kool en was ze. Hou vier mooie grote bladeren apart en snij de overige vier bladeren in kleine stukjes.

Leg de vier grote bladeren naast elkaar. Verdeel de gesneden kool over deze bladeren. Leg daar de stukken schelvis bovenop en druppel er wat vissaus overheen. Schep daarover een flinke lepel earl grey-yuzuroom. Leg er een paar plakjes limoen bovenop en vouw de bladeren dicht.

Leg de bladeren in het stoommandje en stoom de pakketjes in ongeveer 15 minuten gaar.

Hak ondertussen de pinda’s grof en de chili’s fijn.

Schep de zilvervliesrijst op de borden. Plaats daar de pakketjes met schelvis bovenop en strooi daar overheen de gehakte pinda en de chili. Geef er nog extra een apart bakje bij met earl grey-yuzuroom.

Wijn erbij:


Uiteraard past de Classic Chardonnay van Feravino heel goed bij schelvis. Maar deze wijn past ook heel goed bij de limoen en de earl grey-yuzuroom omdat de wijn zelf heel fris is en ook citrustonen heeft.

De wijn kan het pittige van de chili ook goed hebben en hij gaat heerlijk samen met de kool. Het notige uit de wijn sluit dan weer goed aan bij de pinda’s.

schelvis 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.