Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

wentelteefje

Wentelteefje van Fries suikerbrood met muntijs, abrikozengelei en gekaramelliseerde walnoten (nagerecht)

Geplaatst op 9 december 2020

Nagerecht | 120 minuten

We kregen onze nieuwe Prošek dessertwijn binnen en daar wilden we iets bij combineren. Welke aroma’s zitten er in de wijn en wat past erbij? Abrikozen, walnoten, kaneel en munt. Dus ontstond daar heel eenvoudig dit leuke nagerechtje uit. Logisch toch?

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor het muntijs:
• 200 gram slagroomijs
• 3 takjes verse munt
• 20 milliliter crème de menthe

Voor de abrikozengelei:
• 50 gram (zure) gedroogde abrikozen
• 150 milliliter water
• 25 milliliter apricot brandy

Voor de walnoten:
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels suiker

Voor de wentelteefjes:
• 2 sneetjes Fries suikerbrood
• 1 ei
• Scheut melk
• ½ theelepel kaneel
• Roomboter

Bereidingswijze:

Begin met het maken van je ijs. Uiteraard kun je helemaal zelf ijs draaien, je kunt het jezelf ook makkelijk maken door kant-en-klaar muntijs te kopen. Schep 20 gram hiervan in een mengkom en laat het een klein beetje zacht worden. Niet smelten dus, maar een beetje zacht.

Hak alleen de blaadjes van drie takjes munt. Voeg dit samen met de crème de menthe toe aan het ijs en draai het met de mixer heel kort door elkaar. Schep het ijs onmiddellijk weer over in een bak, dek het af en zet terug in de vriezer voor ongeveer twee uur.

Vervolgens kun je de abrikozengelei maken. Eventueel kun je de gedroogde abrikozen al van tevoren wellen in de 15o milliliter water. Snij vervolgens de abrikozen in kleine stukjes en zet het pannetje op laag vuur. Laat in 10 minuten tot een kwartier de abrikozen kapotkoken, voeg daarna de apricot brandy toe. Voeg verder geen suiker toe. Kook het geheel in tot het een mooie lobbige massa is geworden. Zet het daarna weg om af te koelen.

Hak de walnoten in kleinere stukjes. Zet een klein wokpannetje op het vuur. Rooster hier in de walnoten. Na ongeveer 2 minuten mag de suiker erbij. Blijf continu roeren in de pan. De suiker gaat nu smelten. Zorg dat de walnoten aan alle kanten bedekt zijn met de gesmolten suiker. Blijf doorroeren totdat de suiker licht gaat karamelliseren. Zorg dat de karamel niet te donker wordt. Zodra dit klaar is spreid je de walnoten uit op een bord bedekt met vetvrij papier om af te koelen en hard te worden.

Nu kun je de wentelteefjes maken. Klop het ei los in een plat schaaltje. Voeg daaraan toe een scheut melk en de kaneel. Roer dit goed door.

Laat een koekenpan goed heet worden op het vuur. Smelt daarin een klont roomboter. Haal een sneetje suikerbrood snel door het mengsel van ei en melk. Laat het brood er niet in liggen want dan zuigt het zich helemaal vol en valt het uit elkaar tijdens het bakken.

Leg het broodje in de hete boter. Bak de wentelteefjes ongeveer 1,5 minuut per kant en schep ze dan uit de pan.

Serveer direct op een bord. Schep de abrikozengelei er omheen en leg als laatste een bol muntijs op het wentelteefje. Maak af met de walnoten en een takje munt.

Wijn erbij:

De Jakov Prošek van Vinoplod past perfect bij dit gerecht. De abrikozen, walnoten en kaneel gaan uitstekend samen met deze dessertwijn.

De abrikozengelei neutraliseert de zoetheid een beetje en maakt het geheel enorm fris. De munt is een mooie tegenhanger bij de wijn en de kaneel is legendarisch bij Prošek.

wentelteefje 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.