Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatie

Zijn onze Kroatische wijnen veganistisch?

Geplaatst op 7 Jaruari 2021

Er is steeds meer vraag naar biologische wijnen en we krijgen de laatste tijd ook regelmatig de vraag of onze wijnen ook geschikt zijn voor veganisten. Dat behoeft enige uitleg. Want wijn is gemaakt van druiven. Hartstikke veganistisch zou je zeggen.

Bij het klaren van de wijn worden stoffen gebruikt voor de verwijdering van bacteriën, gistcellen en andere ongewenste verontreinigingen die de smaak en het uiterlijk van de gebottelde wijn kunnen aantasten.

Deze bindmiddelen clusteren de deeltjes, maar zijn vaak van dierlijke oorsprong. Gebruikt wordt onder andere gelatine (verkregen uit runder- of vishuid en botten), caseïne (een melkeiwit) en eiwit. Voor wijnen gebotteld vóór 1997 gebruikten wijnmakers zelfs bloed.

Er kunnen echter ook minerale alternatieven worden gevonden, zoals bentoniet (afgeleid van klei) of plantaardige stoffen afgeleid van tarwe, erwt of soja.

Veganistische wijnen uit Kroatië
Uiteraard zijn wij er ook in gedoken bij onze eigen Kroatische wijnhuizen. Een echte certificering is nogal lastig en erg kostbaar. Maar navraag bij de wijnmakers levert wel de nodige informatie op.

Daaruit is gebleken dat al onze wijnen van Vina Carić, Medea, PP Orahovica, Vinoplod, Kabola en Bolfan Vinski Vrh volledig geschikt zijn voor veganisten waarbij de laastgenoemde twee wijnhuizen ook nog eens eco-gecertificeerd zijn.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.