Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Bloemkooltahini

Bloemkoolroosjes met harissa tahini, dadelstroop, dille en pistache (voorgerecht)

Geplaatst op 27 december 2021

Voorgerecht | Snack | 45 minuten

In de veganistische keuken worden vaak vleesvervangers gebruikt waarin de oorsprong van het product totaal onherkenbaar is geworden. En dat is jammer, want je kunt met groenten zulke prachtige dingen doen waarbij de groente nog gewoon als groente herkenbaar is. Vandaar dit recept voor een gerecht dat als voorgerecht geschikt is of gewoon als snack tussendoor. En dan wel met een lekkere Kroatische witte wijn erbij uiteraard.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 1 bloemkool
• 3 eetlepels tahini
• 1 theelepel harissa
• 10 takjes verse dille
• 10 takjes verse munt
• 2 eetlepels pistachenoten
• Zout
• Olijfolie
• 200 gram zachte dadels
• 200 milliliter appelsap

Bereidingswijze:

Begin met het maken van de dadelstroop. Het beste is om de dadels eerst even te ontvellen anders draait de zeef helemaal vol bij het maken van de stroop. Dit doe je gewoon met de hand en het gaat het makkelijkste met natte vingers.

Scheur de dadels dan ook meteen doormidden en trek de pit eruit. Het vruchtvlees gooi je in een klein sauspannetje. Voeg daaraan het appelsap toe en laat dit vijf minuten zachtjes koken tot alles helemaal zacht is geworden. Roer het af en toe door met een houten lepel.

Zet het vuur uit en draai het mengsel boven een schaaltje door de zeef tot de zeef helemaal droog is en je in het kommetje een mooie dadelstroop over houdt. Laat dit afkoelen en zet het apart.

Snij mooie kleine roosjes van de bloemkool. Ongeveer het formaat dat je in een keer in je mond kunt stoppen. Zorg dat roosjes redelijk dezelfde maat hebben om gelijke garing te krijgen.

Stoom de bloemkoolroosjes in een stoomapparaat of stoompan gedurende ongeveer tien minuten tot ze bijna beetgaar zijn.

Laat nu wat olijfolie heet worden in een ruime hapjespan. Roerbak daarin de bloemkoolroosjes een paar minuten. Meng ondertussen in een kommetje de tahini en de harissa. Giet dit over de bloemkool in de pan. Schep het goed om tot de roosjes helemaal egaal bedekt zijn. Zet het vuur uit.

Hak de dille en de munt en schep dit ook door de bloemkool samen met wat zout. Schep het geheel op een bord. Strooi daar wat gehakte pistachenoten overheen en maak af met de dadelstroop.

Wijn erbij:
De Malvazija van Medea past perfect bij dit gerecht. Het zoet van de dadelstroop is het bruggetje tussen het gerecht en de wijn. De wijn wordt er droog en heel fris van. De dille geeft frisheid en de tahini met de munt maakt het weer aromatisch. De wijn wordt strak na elke hap en schoont je mond weer voor het volgende hapje.

Wil je een iets exclusievere wijn erbij dan kun je ook kiezen voor de Malvazija van Kabola.


bloemkooltahini 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.