Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

limoengarnalen

Limoengarnalen met parelcouscous, groene kruiden en amandelschaafsel (hoofdgerecht)

Geplaatst op 4 juli 2021

Hoofdgerecht | 60 minuten

Omdat we een nieuwe jaargang Kabola Malvazija hebben wilden we daar een mooi gerechtje bij hebben. Bij deze limoengarnalen met parelcouscous, groene kruiden en amandelschaafsel wordt de wijn zo fris dat hij bijna frizzante voelt in je mond. Ook de combinatie met de Bijeli Cuvee van Bolfan is knetterfris. Deze win wordt er nog spannender en zelfs chiquer van.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 300 gram grote garnalen
• 100 gram parelcouscous tricolore
• 2 limoenen
• 4 eetlepels amandelschaafsel
• 200 gram bimi
• 2 teentjes knoflook
• ½ prei
• 10 takjes verse dille
• 10 takjes verse platte peterselie
• Olijfolie
• Zwarte peper
• Zout

Bereidingswijze:

Boen één limoen goed schoon met heet water. Zorg dat alle restjes was eraf zijn. Droog de limoen daarna goed af en rasp de schil van de limoen met de fijnste rasp. Pers daarna de limoen uit.

Leg de garnalen in een schaal en voeg daaraan toe het limoensap, twee volle theelepels limoenrasp, twee gehakte teentjes knoflook een beetje zout en zwarte peper uit de molen. Schep dit goed om en laat dit even marineren tot gebruik.

Zet ondertussen een pan met water zonder zout op. Zodra het kookt kun je de parelcouscous hierin koken tot het net beetgaar is. Giet het onmiddellijk af en spoel het koud. Zet ook dit weg tot gebruik.

Neem een klein koekenpannetje of wokje en bruneer hierin het amandelschaafsel (gebruik geen olie maar een droge pan). Doe dit op laag vuur en onder voortdurend omschudden om aanbranden te voorkomen. Zorg dat het schaafsel mooi bruin gekleurd is maar in geen geval zwart is geworden.

Neem nu een grote hapjespan. Laat hierin wat olie heet worden. Bak de bimi’s hier in ongeveer vijf minuten beetgaar in. Besprenkel ze met wat peper en zout. Schep ze daarna uit de pan en zet weg tot gebruik.

Ondertussen heb je de halve prei kunnen wassen en julienne kunnen snijden en de peterselie en dille gehakt.

Gebruik dezelfde hapjespan nu voor de rest van je gerecht. Voeg nog een beetje olie toe en bak heel kort de prei tot het een beetje glazig is. Voeg dan de gemarineerde garnalen toe inclusief het limoensap. Schep dit snel om op hoog vuur tot de garnalen gaar zijn. Voeg dan de gehakte dille en peterselie toe. Zet het vuur uit en schep de gekookte parelcouscous door het gerecht.

Schep dit mengsel op de borden, maar hou een paar garnalen apart. Drapeer daar de bimi’s bovenop en maak af met een paar garnalen, amandelschaafsel en een partje limoen.

Wijn erbij:
We hebben bij dit gerecht twee mooie wijnen.

De combinatie van dit gerecht met de Istarska Malvazija van Kabola is fris, frisser, frist. De wijn wordt bijna frizzante in de mond. Hij gaat perfect samen met de groene kruiden die maken dat de mineraliteit uit de wijn nog meer naar voren komt.

Ook de Bijeli Cuvee van Bolfan is in combinatie met de limoenaroma’s knetterfris. De wijn wordt er nog frisser van dan hij al is en zelfs wat spannender en chiquer. Het notige past goed bij de wijn en hij sluit perfect aan bij de groene kruiden.

limeongarnalen 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.