Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Raw balls

Raw balls met dadels, hazelnootmeel en roomkaas (nagerecht)

Geplaatst op 3 december 2021

Nagerecht | 30 minuten

Dit recept is een samensmelting van mooie producten van onze partners. Zo is dit dessert gemaakt met hazelnootmeel van Greenage, verse roomkaas van Fromagerie L’Amuse en pure chocolade van Chocolate Makers. Daarbij drinken we een bijzondere dessertwijn van Vinarija Vinoplod.

Ingrediënten voor 24 balletjes:

• 1 sinaasappel
• 100 gram hazelnoten zonder schilletje
• 350 gram zachte dadels
• 50 gram hazelnootmeel van Greenage
• 50 gram verse roomkaas van L’Amuse
• 1 theelepel nootmuskaat
• 25 gram 75% chocolade met cacao nibs van Chocolate Makers

Bereidingswijze:

Hak de hele hazelnoten grof met een mes op een plank. Doe dit niet in de machine anders wordt het te fijn.

Rooster de hazelnoten vervolgens in een droge pan in ongeveer vijf minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Loop hier niet bij weg en blijf de pan in beweging houden om verbranden te voorkomen. Zodra ze goudbruin zijn laat je ze afkoelen op een bord.

Spoel de sinaasappel af met heet water zodat het waslaagje er af is. Droog daarna de sinaasappel en rasp er twee theelepels zest van af.

Scheur de dadels doormidden en haal de pitten eruit. Zachte dadels kun je krijgen bij een Turkse of Marokkaanse winkel. Kun je alleen gedroogde dadels krijgen wel ze dan eerst een half uurtje in water.

Neem een keukenmachine, doe hierin de dadels. Schep daarbij het hazelnootmeel, de sinaasappel zest en de verse roomkaas. Draai dit in een minuutje tot een gladde massa.

Verdeel dit mengsel in twee delen. Roer door het ene deel een theelepel gemalen nootmuskaat.

Voor de andere helft zet je een klein pannetje water op het vuur. Zet hierop een schaaltje en smelt hierin de chocolade. Zodra de chocolade gesmolten is schep je het door de helft zonder nootmuskaat.

Nu kun je de balletjes gaan maken. Mocht je tijd hebben kun je eventueel eerst ook even de mengsels in de koelkast zetten zodat ze wat opstijven. Daardoor kun je makkelijker balletjes draaien.

Draai balletjes van de mengsels en wentel ze door de geroosterde hazelnoten. Leg ze op vetvrij papier, dek ze af en zet ze in de koelkast tot serveren.

Wijn erbij:
Bij deze raw balls drinken we de Jakov Prošek van Vinarija Vinoplod. Bij de balletjes met nootmuskaat wordt het geheel fris en aromatisch. De hazelnoot wordt geboost. De roomkaas voegt zuur en zout toe aan de balls en met de wijn samen wordt dat romig. Het zuurtje heft de suikers op van de wijn op. In de afdronk komt de sinaasappel zest terug en de rozijnen van de wijn.

Bij de raw balls met donkere chocolade komt de roomkaas nog meer naar voren. De wijn wordt er wel iets zoeter van maar de sinaasappel zest en de cacaonibs krijgen een flinke boost waarna de aroma’s van de dadels, hazelnoot en rozijnen terugkomen.

De wijn wordt er in alle gevallen knetter fris van terwijl hij juist behoorlijk zoet is.

Raw balls 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.