Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

slowcooked kip

Slow-cooked kippendij met (rode) groenten, knoflook en rijst (hoofdgerecht)

Geplaatst op 3 april 2022

Hoofdgerecht | 6 uur

Gerechten bereiden in de slow-cooker zijn heel erg fijn, omdat je alles kunt voorbereiden en daarna (bijna) niks meer hoeft te doen. Je moet er alleen, wat de naam van het apparaat je al vertelt, enorm veel tijd voor uittrekken.

Ingrediënten voor 6 personen:

• 4 kipdijfilets
• 1 grote ui
• 600 gram Italiaanse groente
• 350 gram (uitlekgewicht) geroosterde rode paprika
• 350 gram tomato frito
• 6 teentjes knoflook
• 2 eetlepels maizena
• 100 gram rijst
• Olie
• Peper en zout

Bereidingswijze:

Halveer de kippendijtjes zodat je acht losse stukken over hebt. Laat wat olie heet worden in een koekenpan en bak hierin de kippendij om en om aan in een paar minuten. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Schep dan alles (inclusief het vocht en de olie in de slow-cooker.

Snij een ui in reepjes en leg dit op het vlees. Daar bovenop mag de Italiaanse groente en de in stukken gesneden geroosterde rode paprika (deze paprika mag je uit een pot gebruiken, je mag ze uiteraard ook zelf roosteren en ontvellen. Reken dan op 3 tot 4 rode paprika’s).

Strooi nog wat peper en zout over het geheel en verdeel dan de tomato frito over de slow-cooker. Bovenop mag je de ontvelde teentjes knoflook leggen.

Doe de deksel op de slow-cooker en zet hem eerst een half uur op high. Hou continu de deksel op de pan en roer het gerecht niet om. Na dit half uur zet je de slow-cooker op low en laat het zo 4½ uur langzaam garen. Na drie uur mag je het gerecht een keer voorzichtig omroeren. Doe daarna de deksel onmiddellijk weer op de pan om geen warmte te laten ontsnappen.

Als het gerecht 5 uur lang heeft gegaard mag je het nogmaals flink omroeren. Je zult nu merken dat het vlees helemaal in draadjes uit elkaar valt. Meng in een apart bakje twee eetlepels maïzena (of aardappelzetmeel) met een klein beetje water. Roer dit goed door het gerecht om te binden. Door de slow-cooking methode ontsnapt er weinig vocht aan het gerecht en inkoken is niet mogelijk. Vandaar dat je wat binding nodig hebt.


Kook ondertussen de rijst (bij voorkeur in een rijstkoker) tot je een mooie droge korrel hebt.

Breng eventueel de kip op smaak met nog wat peper en zout. Serveer vervolgens een timbaaltje van rijst met de kip er omheen. Maak eventueel af met een takje peterselie.

Wijn erbij:
De Aromano orange wijn van wijnhuis Bolfan gaat erg goed samen met knoflookrijke gerechten en past ook uitermate goed bij dit gerecht.

Hij sluit goed aan bij de zuren van het gerecht (en een wijn pairen bij gerechten met veel tomaat is altijd al heel lastig) en de abrikozen- en amandelaroma’s uit de wijn blijven over. Ook de tannine van de wijn gaat helemaal op in het gerecht en wat overblijft is een vullend aromatisch mondgevoel.

slowcooked kip 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.