Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatische oogst 2021

Wat kunnen we verwachten van de Kroatische druivenoogst in 2021?

Geplaatst op 5 September 2021

In Frankrijk hebben ze een inschatting gemaakt van de te verwachten oogst van 2021. En die is verbazingwekkend laag. De opbrengst zal maar liefst 24 tot 30 procent kleiner zijn dan de afgelopen jaren. Dat komt voornamelijk doordat de vorst in april veel schade aanrichtte aan de jonge knoppen. Wat is eigenlijk de verwachting in Kroatië? Wij maakten een rondje langs onze wijnhuizen.

Op het schiereiland Istrië, dat in het noordwesten ligt hebben ze wel vorst gehad in het voorjaar. “Gelukkig was dat net voor de bloeiperiode en het snoeien van de druivenstokken waardoor er geen schade is”, vertelt Ana Markežić van wijnhuis Kabola. “Ik ben dan ook blij om te kunnen melden dat de druiven zeer gezond zijn en we een hele goede oogst verwachten”.

Volgens Sandra Marček van wijnhuis Medea, dat iets zuidelijker in Istrië ligt, hebben ze een bijzondere start van het groeiseizoen gehad. In april waren er uitzonderlijk lage temperaturen van -7 graden Celsius. De druiven beginnen meestal pas in april en mei te groeien. Dat begin dit jaar door de kou langzaam op gang maar wel zonder schade. Gedurende de zomer was er wel weinig neerslag maar ze hebben de wijngaarden geïrrigeerd. Daardoor verwachten ze een goede oogst van de druiven.

Een ander verhaal is het bij de olijven van Medea. Het groeiseizoen daarvan begint veel vroeger dan de druiven en de jonge knoppen zaten in april vol met water en zijn tijdens de vorst kapotgevroren. Het koude voorjaar zorgde daarna voor een groeivertraging van de overgebleven knoppen. “Dit in combinatie met temperaturen van ruim 35 graden Celsius in juli zorgt ervoor dat we waarschijnlijk 60 procent minder olijven kunnen oogsten dit jaar”, besluit Marček.

Noord & Zuid
Volgens Veronika Ujiević van wijnhuis Bolfan in Zagorje hebben ze in de heuvels in noord-Kroatië ook geen problemen gehad in het voorjaar. Wel hebben ze gedurende de zomer te weinig neerslag gehad waardoor de opbrengst dit jaar ongeveer 10 procent lager zal zijn dan vorig jaar.

Bij ons wijnhuis Skaramuča in de zuidelijk gelegen regio Dalmatië hebben ze ook geen last gehad van vorst in april dus de jonge knoppen zijn gewoon uitgelopen. Wat bij hen weer het probleem was tijdens het groeiseizoen is regen. Daar hebben ze vooral te weinig van gehad.

Volgens Branimir Andelić van dit wijnhuis was de zomer heet en droog waardoor de opbrengst wel wat aan de kleine kant zal zijn. “Maar onze druiven kunnen heel goed tegen dit klimaat en ze zijn in uitstekende conditie. Met name de Plavac Mali druiven van de beschermde Dingač regio doen het heel goed in droogte en we verwachten dan ook een heel goed jaar voor Dingač wijnen."

Ook op het iets noordelijker gelegen eiland Hvar hebben ze geen last gehad van vorst maar wel van droogte. Volgens Marija Bunčuga van coöperatie PZ Svirče zal de opbrengst wat lager zijn doordat er al maandenlang geen regen is gevallen. Met name de Pošip en Plavac Mali van de zuidhellingen zal minder opbrengst hebben.

Volgens Ivana Carić van het tevens op Hvar gelegen wijnhuis Vina Carić is er net op de dag dat wij navraag deden voor het eerst weer regen gevallen. De opbrengst verschilt per druivenras maar ze verwacht van alle druivenrassen wel goede kwaliteit.

Business as usual
In Slavonië, in de oostelijke binnenlanden van Kroatië, hebben ze werkelijk nergens last van gehad. Er is wel wat kou geweest in het voorjaar maar dat is gangbaar in de oostelijke binnenlanden en daar zijn de druivenstokken tegen bestand. Volgens Josip Pavičić van Feravino hebben ze verder precies voldoende zon en neerslag gehad gedurende het hele groeiseizoen en ze verwachten dan ook een uitstekende oogst.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.