Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Istarska malvazija

Plavac Mali, het oerzusje van de Primitivo en de Zinfandel

Geplaatst op: 21 november 2017
Wellicht de beroemdste druif van Kroatië, de Plavac Mali (uitspraak: Pláwàts Málie), is ook een druif met een opvallende oorsprongsgeschiedenis. De geschiedenis en familieachtergrond van deze druif heeft ertoe geleid dat veel wijnexperts geobsedeerd zijn geraakt door het traceren van de oorsprong ervan.

Plavac mali is onderworpen aan uitgebreid DNA-onderzoek. Daardoor weten we nu dat Plavac Mali een kruising is tussen Crlenjak Kaštelanski (ook bekend onder de naam Tribidrag, de voorouder van de Zinfandel en de Primitivo) en Dobričić (een oude rode druivensoort van de Dalmatische kust). Het is dus een soort ‘oerhalfzusje’ van deze twee beroemde druiven, die allen hun oorsprong hebben in Kroatië.

Kleine Blauwe

De smaak van Plavac Mali wijnen kenmerken zich vaak door veel fruit als pruimen, zwarte bessen en zure kersen. Verder proef je vaak wat peper en kruiden. Letterlijk betekent Plavac Mali: Kleine Blauwe. Het zijn dus kleine druifjes met veel schil en daardoor tanninerijke wijnen. De opbrengst per druivenstok is vrij laag, maar het suikergehalte is extreem hoog, dus de wijn heeft vaak een hoog alcoholgehalte (13 - 15%).

Uiteraard hangt de stijl van de wijn verder af van de wijnmaker. De meeste Dalmatische wijnmakers kiezen er voor om uitsluitend cepagewijnen te maken. Daarbij is er uiteraard nog een groot verschil of de wijnen wel of niet houtgelagerd zijn en van welk gedeelte van de eilanden de druiven komen. De druiven van het midden van de eilanden leveren heel andere wijnen op dan de druiven van de zuidhellingen. Ook is er een aantal wijnmakers dat de wijn een iets internationaler karakter wil geven en hem gaat assembleren met internationale druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.

De beroemde Dingač wijn

Inmiddels is er ook een aantal beschermde regio’s bepaald waar Plavac Mali druiven groeien. Op het eiland Hvar heb je op de zuidhelling het gebied Ivan Dolac. En op de zuidhelling van het schiereiland Peljesac vind je de Postup regio en de beroemde Dingač helling. Sommige mensen bestempelen Dingač per ongeluk als soort wijn of druif maar het is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1961.

De druiven staan hier op de arme rotsgrond nabij het dorpje Potomje in de knallende zon hun uiterste best te doen om een beetje sap te creëren. De wijnstokken leveren slechts een halve tot één kilo druiven per plant waardoor er uiteindelijk slechts één fles wijn van één druivenstok per jaar geproduceerd kan worden. En dan hebben we het nog niet over de manier van oogsten, want de wijngaarden staan op de meest onmogelijke schuine hellingen waardoor het handmatig plukken alleen overgelaten kan worden aan de sterkste en meest fitte werklui.


Synoniemen voor Plavac Mali:

Crljenak, Kasteljanak (Split), Pagadebit Crni of Pagadebit Mali (Korčula, Plavac Crni, Plavac Veliki, Plavec Mal (Macedonië), Zelanak (Dubrovnik)

D
ruivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Plavac Mali:

Babić (Šibenik), Crljenak Kaštelanski, Plavina (Dalmatische kust), Primitivo (Italië) Tribidrag, Zinfandel.

Verwante druiven:

Tribidrag, Crljenak Kaštelanski, Primitivo en Zinfandel zijn hetzelfde. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat Plavac Mali is ontstaan uit een kruising tussen Tribidrag en Dobričič wat beide zeer oude Dalmatische druivenrassen zijn. Plavac Mali is dus een oerbroer van de Tribidrag, Crljenak Kaštelanski, Primitivo en Zinfandel.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.