Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Dry January

Dry January, zin of onzin?

Geplaatst op 10 januari 2023
Tekst: Diederik Swart

Dry January Je doet eraan mee of je vindt het totale onzin. Qua meningen zit daar eigenlijk niets tussen. Of je nou meedoet of niet moet ieder voor zich weten en uiteraard vinden wij dat wij als wijnhandelaar ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar net zoals anderen binnen en buiten de wijnwereld vinden wij er wel wat van.

Dry January is een fenomeen dat pas sinds 2012 bestaat. Het begon als een initiatief van Alcohol Change UK, een Britse liefdadigheidsinstelling, om ‘de kater te ditchen, de taille te verminderen en serieus geld te besparen door 31 dagen lang geen alcohol te drinken’.

Sinds 2014 is Dry January zelfs als trademark geregistreerd door dezelfde liefdadigheidsinstelling. In de jaren daarna zijn wereldwijd steeds meer mensen gaan deelnemen aan dit initiatief. De Nederlandse versie van dit fenomeen heet ‘IkPas’. Het is een maand waarin veel mensen na de uitspattingen van december vrijwillig stoppen met het drinken van alcohol en het nieuwe jaar soberder, helderder, frisser en gezonder beginnen.

Wat wil je bewijzen?

Maar zet dit nou echt zoden aan de dijk? Levert een maandje geen alcohol drinken en het daarna weer op een zuipen zetten nou echt gezondheidsvoordelen op? In een interview uit 2020 in Trouw zegt maag-darm-leverarts Martijn ter Borg: ‘voor wie na 31 januari weer op de oude voet verdergaat, maakt die ene maand per jaar zonder alcohol geen enkel verschil’.

In zijn wekelijkse column schrijft Hoofdredacteur Ronald de Groot van Perswijn dat hij recentelijk op een feestje iemand tegenkwam die aan Dry January deed omdat hij volgens eigen zeggen eigenlijk alcoholist is en het daarom zelfs verlengde tot een heel kwartaal. De Groot schrijft hierover: ‘als je een kwartaal niet drinkt, kun je lastig een alcoholist worden genoemd. Want een echte alcoholist is zo verslaafd dat hij móet scoren, meestal al in de ochtend’. Daarna vervolgt hij: ‘En ik vraag me eerlijk gezegd af wat iemand nu precies wil bewijzen met een maand geen alcohol. Om te bewijzen dat je geen alcoholist bent, is een paar dagen niet drinken al genoeg. Maar uiteraard moet iedereen het voor zich weten’.

Verslaafd aan mooie wijnen

Kun je niet beter het hele jaar door beter keuzes maken? Volg gewoon de trend van minder drinken maar betere kwaliteit. Als je namelijk een echt goede wijn hebt kun je er ook veel meer van genieten. En bijkomend voordeel van de betere wijnen is dat ze ook moeiteloos een aantal dagen open kunnen staan zonder dat de kwaliteit achteruit holt. Daardoor heb je iedere dag één lekker genietglaasje. En sommige van onze wijnen worden zelfs nog spannender na een paar dagen ademen.

Ronald de Groot slaat wat dat betreft de spijker op zijn kop: ‘ik ben niet verslaafd aan alcohol, maar ik ben wel verslaafd aan mooie wijnen. Ik drink liever het hele jaar matig, dan niets in januari. Dat vind ik een vorm van zelfkwelling die mijn leven er niet vrolijker op maakt. En ik vind dat ik niet hoef te bewijzen dat ik geen alcoholist ben. En als het drinken van alcohol niet gezond zou zijn – wat bij matig gebruik volgens de nieuwste inzichten meevalt – dan is dat de rest van het jaar ook niet gezond. Dus voor mij geen droge mond in January’.

Leve Blue Monday

Dry January hoort natuurlijk gewoon een beetje bij de goede voornemens. En zoals dat gaat bij vrijwel alle goede voornemens mislukken ze al jammerlijk na enkele weken. Zo las ik een post op facebook met een goed voornemen waarin stond: ‘ik begin dit jaar een sportschool die Resolutions (goede voornemens) gaat heten. De eerste twee weken zal er fitnessapparatuur staan en daarna verandert het voor de rest van het jaar in een wijnbar.

Net als Ronald de Groot kijken wij dan ook uit naar Blue Monday, 16 januari. Dat is de meest deprimerende dag van het jaar en tevens de dag waarop de meeste mensen beseffen dat hun goede voornemens nu al geflopt zijn. Laten we met zijn allen proosten op die dag en vanaf dan weer gewoon normaal gaan doen. Laat het voornemen voor de rest van het jaar zijn dat we goede wijn drinken met mate.

Lak aan Dry January?

En wil je voor Blue Monday al de brui geven aan de drooglegging? Op zaterdag 14 januari proosten we graag met je bij de nieuwjaarsproeverij van de Kaasclub met Betty Koster van L’Amuse. Dit vindt plaats om 15:30 in Wils Bakery & Cafe van Joris Bijdendijk in Amsterdam. Schrijf je nu in.

Dry January 2


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.