Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Bogdanusa

De 'goddelijke' druif Bogdanuša

Geplaatst op: 20 augustus 2020
Er zijn vele inheemse druivenrassen in Kroatië en een uitermate 'goddelijke' variant is de bogdanuša. Deze witte druif groeit uitsluitend op het Adriatische eiland Hvar. Het is dan ook met recht een autochtone Kroatische druif te noemen.

Katholiek als de Kroaten zijn betekent bogdanuša letterlijk: 'een godsgeschenk'. Volgens de overlevering heeft de druif deze naam, die je uitspreekt als bogdánoesjá, gekregen omdat de wijn voornamelijk gedronken werd tijdens religieuze bijeenkomsten. Gelukkig mag dat vandaag de dag op elk gewenst moment.

Het eiland Hvar is ook in toeristisch opzicht enorm in trek. Het langgerekte eiland is het 'nieuwe Ibiza', maar dan sjieker. Op Hvar worden ieder jaar in het zomerseizoen diverse kleine festivals gewijd aan deze inheemse druif met als hoogtepunt de 'Bogdanuša Night' waar je van alle bogdanuša producenten de wijn kunt proeven.

Waar groeit Bogdanuša?
Je vindt de Bogdanuša-druif echt uitsluitend op het Dalmatische eiland Hvar en nergens anders in de wereld. Op dit eiland werd al wijn gemaakt nog ver voor de oude Grieken zich er vestigden. Al in de tijd van de Illyriers werd hier wijnbouw gepleegd.

In 384 voor Christus stichtten de oude Grieken hier de kolonie Pharos. Deze naam is later verbasterd in Hvar (uitspraak: Gwaar). De locatie van de kolonie was het stadje Stari Grad wat letterlijk 'oude stad' betekent. De Bogdanuša druiven groeien op de velden rondom Stari Grad en deze Stari Grad velden zijn door Unesco beschermd. De velden zijn verdeeld in allemaal kleine plots die ommuurd zijn met opgestapelde stenen. De stukjes met soms maar enkele druivenstokken zijn door de eeuwen heen verdeeld over vele families die woonachtig zijn op het land.

Bogdanuša is een sterke druif die zeer geschikt is voor het klimaat op het eiland Hvar. De zomers zijn er heet en droog wat de druif zeer goed aan kan.

Vina Carić Bogdanjuša
Ons wijnhuis Vina Carić produceert een Bogdanuša-wijn van zeer hoge kwaliteit. De wijn is droog met een groengele tot gouden kleur en een laag alcoholpercentage. Het is een lichte makkelijk drinkbare wijn wat hem uitstekend geschikt maakt om bijvoorbeeld tijdens de lunch of op het terras te drinken.

De wijn heeft een geur van gele pruimen, anijs en kweepeer. De smaak is weelderig, droog en sappig met mooie zuren.
Bogdanjuša past bij vele soorten gevogelte of vis en is een zeer verrassende witte kaaswijn.

Superkaaswijn
Deze monocepagewijn Bogdanjuša (in het dialect met een extra j geschreven) is namelijk door Betty Koster, de kaaskoningin van Nederland benoemd tot Superkaaswijn.

Vele restaurants hebben een kaasplank op de menukaart staan. En daar moet uiteraard bij gedronken worden. Vaak is het zo dat eerst een kaasplankje wordt samengesteld, waarna de sommelier de bijna onmogelijke taak krijgt om bij die selectie van kazen een wijn te pairen. Want één wijn pairen bij vijf willekeurige kazen is vrijwel ondoenlijk.

Je kunt het dus beter omdraaien. Croatian Wine Ambassador en kaaskoningin Betty Koster zegt hierover: “selecteer eerst een uitstekende kaaswijn en bouw daar vervolgens je kaasplateau omheen. Bij een goede pairing ‘liften’ de wijn en de kazen elkaar. De wijn moet bij alle kazen overeind blijven en vice versa.” Gebleken is nu dat veel van de onderscheidende Kroatische wijnen van inheemse druiven uitstekende kaaswijnen zijn. Met name omdat ze zo puur gemaakt zijn.

De Bogdanjuša van Vina Carić is daar een zeer goed voorbeeld van. Uiteraard hebben wij gezamenlijk al het voorwerk gedaan en op deze pagina kun je zien welke kazen spot-on pairen bij deze bijzondere wijn.


Synoniemen voor Bogdanuša:

Bogdanjuša, Bogdanuša Bijela, Bojdanuša, Hvarka, Vrbanjka (allen synoniemen uit Dalmatië).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Bogdanuša:

Mladinka.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.