Belevenissen van wijnimporteurs: Lokaal eten met de wijnmaker van Feravino
Geplaatst op 20 Oktober 2016
Een van de fijne voordelen van het importeurschap is dat we alle bijzondere wijnhuizen mogen bezoeken en samen met de makers van de wijn, de popsterren van het wijnhuis, hun meesterwerken mogen proeven.
Bij ons meest recente bezoek aan Kroatië zijn we op eigen verzoek aansluitend aan de wijnproeverij met de wijnmakers gaan eten in een lokaal restaurant, omdat we het zeer wetenswaardig vinden om te ervaren welke gerechten men lokaal nuttigt bij de wijn.
Bij wijnhuis Feravino in het Slavonische dorpje Feričanci namen ze dat verzoek zeer serieus. Omdat de smaakpapillen vroeg op de dag optimaal zijn voor het proeven van wijn hadden we in de ochtend afgesproken. We werden bij de ingang van hun wijnkelder in de oostelijke binnenlanden van Kroatië zeer gastvrij opgewacht met een glas brut waarna we getrakteerd werden op een uitgebreid Slavonisch ontbijt.
Op tafel stonden schalen vol met Slavonische specialiteiten. Lokale bacon in een gedroogde en gerookte variant. Uiteraard mocht ‘kulen’ niet ontbreken, de beroemde pikante gedroogde en gerookte Slavonische worst gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met paprikapoeder, zout en knoflook. Naast de 'gewone kulen' lag op de schaal de 'kulen seka', vrij vertaald als kulen's zusje, maar dan wel een heel stevig en pikant zusje.
Na het heftige eten hard werken in de wijngaarden
Ook trakteerden ze ons op de specialiteit Švargl, een zacht gekookt varkensworstje. Čvarci, stukjes gekookt varkensvet, mag ook niet ontbreken op de ontbijttafel. Op de schaal staat een paprika met een soort ‘dipsaus’. Dit is het residu van čvarci wat gebruikt wordt als boter met rode paprikapoeder erover.
En al deze heftige gerechten zijn nog maar het ontbijt. "Onze keuken is niet bepaald mager", zegt wijnmaker Marijan Kneževic. "Maar na het eten gaan we heel hard werken in de wijngaarden", voegt hij er lachend aan toe.
Lunch tussen de wijngaarden
Na de proeverij kregen we een rondleiding door de uitgestrekte wijngaarden rondom het dorp Feričanci. Vervolgens werden we verwacht voor de lunch in Govedža Glava (de Runderkop), een prachtige gelegen uitspanning van het wijnhuis middenin de wijngaarden waar we traditiegetrouw onthaald werden met een klein glaasje Rakija.
Vervolgens moesten we uiteraard weer aanschuiven aan de dis, want gastronomie en wijn zijn de tekenen van gastvrijheid in Kroatië. We kregen ‘kotelić gulaš’ geserveerd, een stoofschotel met rundvlees en hert met aardappel, geserveerd met pasta. Op aanraden van de wijnmaker proefden we bij dit gerecht ‘onze’ Dika Frankovka. En dan lichtgekoeld. Dat was een zalige combinatie, hoewel dit gerecht ook uitstekend samen gaat met een goed glas witte Graševina.
Kalfsvlees uit de Peka
Daarna kregen we de signature dish van de regio voorgeschoteld. Kalfsvlees uit de Peka, een metalen pan met een grote bolvormige deksel die gebruikt wordt voor slow cooking. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in de pan en zet deze in het vuur, waarbij je kooltjes zelfs bovenop het deksel legt. De aardappelen die meebakken in de peka zijn zalig volgezogen met alle heerlijke smaken en kruiden. Daarbij serveren ze een zeer eenvoudige zure koolsalade.
En toen kwam weer de wijn uiteraard. Eerst probeerden we het gerecht met Dika Frankovka. Een perfecte match. Toch had wijnmaker Marijan Knežević nog een bijzondere troef in zijn hoed. Hij had speciaal voor de gelegenheid de Merlot uit de Feravino Miraz lijn meegenomen. We mochten hem proeven op het moment dat hij nog niet gebotteld was. We hadden een absolute primeur.
Autochtone druif of toch...
En deze sneak preview heeft ons aan het denken gezet. Moeten we alleen wijn van autochtone druiven importeren of moeten we wellicht toch iets van een bekende druif gaan importeren, gewoon omdat we denken dat het zó goed is dat het de concurrentie aan kan?
Na al deze prachtige Slavonische specialiteiten vergezeld door uitmuntende Feravino wijnen hebben we het diner maar eens overgeslagen. Want ook al kent het leven van een wijnimporteur vele voordelen. Het blijft niet continu feest natuurlijk.
Eervolle vermelding
De genoemde Dika Frankovka was finalewijn bij het Perswijn najaars en winterconcours 2016 en heeft een eervolle vermelding gekregen in de categorie 'Rode wijn tussen €7,50 en €10,00' en staat daarmee in de Perswijn Koopgids.
Wil je ook een Peka gerecht maken? Bekijk hier ons recept (ook te maken als je geen Peka hebt).