Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Prosek

De serveertemperatuur van Kroatische wijnen

Geplaatst op 4 September 2016
Witte wijn komt uit de koelkast en rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Toch? In principe is dit een beetje kort door de bocht. Een overzicht van de mogelijkheden van serveertemperaturen en uiteraard de uitleg hoe je dat kunt toepassen op onze Kroatische wijnen.

De term ‘kamertemperatuur’ stamt uit de tijd dat er geen centrale verwarming was. Vele witte wijnen komen ijskoud niet volledig tot hun recht en sommige rode wijnen worden juist aangenamer als ze lichtgekoeld zijn.

Een overzicht van de mogelijkheden van serveertemperaturen en uiteraard de uitleg hoe je dat kunt toepassen op onze Kroatische wijnen.

De juiste temperatuur van wijn
Voor de basis kunnen we stellen dat een wijn te koud serveren een verlies aan smaken veroorzaakt en een verhoogde waarneming geeft van zuren en tannines. Een te koude wijn kan zuur overkomen met een gebrek aan aroma’s.

Serveer je een wijn te warm dan krijg je een verhoging van aroma’s en alcohol. Een te warme wijn smaakt onplezierig, zwaar en hard.

Het beste werkt uiteraard als je een klimaatkast hebt voor je wijn. Heb je dit niet dan zijn er een aantal eenvoudige oplossingen. Een witte wijn die je niet al te koud moet schenken haal je een kwartier voor serveren uit de koelkast en zet hem daarna niet weer terug.

Een rode wijn die lichtgekoeld geserveerd moet worden kun je juist een half uur voor serveren even in de koelkast zetten. Zet hem tijdens het serveren ook niet meer terug in de ijskast.

Andere rode wijnen dien je op een koele donkere plek te bewaren, bijvoorbeeld in een kelderkast, waar het niet te warm is. Is hij toch onverhoopt te warm, plaats hem dan toch heel even voor serveren in de koelkast, want boven de 20 graden moet je een wijn echt niet serveren.

Temperatuur van Kroatische wijnen
Mousserende wijn, zoals onze Kabola Re kun je lekker koud direct uit de koelkast serveren. Denk er wel om dat je een stop op de fles doet en hem terugzet in de koelkast om de smaak voor de volgende ronde optimaal te houden.

Frisse witte wijn en Rosé mag lekker koud geserveerd worden. Deze kun je rustig direct uit de koelkast serveren. Dit geldt voor al onze rosé’s en voor onze graševina’s, malvazija en silvanac zeleni.

Wat meer aromatische witte wijnen, zoals onze Cesarica, Svirče Hvar en zeker onze Pošip moet je niet kouder dan 10 tot 12 graden serveren. Niet direct uit de koelkast dus.

Onze fruitige rode wijnen uit Slavonië lenen zich uitstekend om lichtgekoeld te drinken. Met name de Dika Frankovka maar ook de Dika Zweigelt komen perfect tot hun recht rond de 14 tot 16 graden. Deze wijnen smaken op deze temperatuur uitstekend bij BBQ-gerechten of pittig eten. Ook gaan ze lichtgekoeld uitstekend samen met stevige visgerechten en zelfs met oesters.

Al onze Dalmatische plavac mali wijnen dienen niet te koud geschonken worden. Plavac mali betekent ‘kleine blauwe’ in het Kroatisch. Het zijn hele kleine druifjes met in verhouding veel schil en daardoor veel tannines. Als deze wijnen te koud geserveerd worden blijven vooral de tannines over wat een onaangenaam gevoel geeft. Echter warmer dan 18 graden moeten ze ook niet gedronken worden. Wel geldt voor de meeste van deze wijnen dat tenminste een half uur tot een uur voor consumptie de wijn decanteren de smaak enorm ten goede komt.

Ten slotte onze Hadrian Prošek dessertwijn. Deze drinkt men in Kroatië zowel gekoeld als ongekoeld. In principe kan het allemaal met deze wijn. Wat men het liefste heeft hangt van je persoonlijke voorkeur af. Als je hem gekoeld serveert hoeft hij niet knetterkoud geserveer te worden, even uit de koelkast komt hij het beste tot zijn recht. De wijn kan na opening zowel gekoeld als ongekoeld bewaard worden.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.