Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Istarska malvazija

Teran, de omstreden druif uit Istrië

Updated: 9 november 2019
De Teran is een druif uit de familie van de Refosco-druiven. De druiven worden al eeuwenlang verbouwd in Kroatië, Slovenië en Italië, waarbij de druif in Italië bekend is onder de naam Terrano of Refosco, in Slovenië Refošk heet en in Kroatië de naam Teran draagt. In de hele regio wordt de druif als autochtoon beschouwd.

Teran of Terrano is een zeer oude druif die afkomstig is van het Karst Plateau (Kras geheten in Slovenië en Carso in het Italiaans), het gebied dat loopt van Friuli in noord-oost Italië langs zuid-west Slovenië naar Istrië. De druif groeit dus onder diverse namen in zowel Italië, Slovenië als Kroatië.

In Kroatië groeien de druiven voornamelijk in het westelijke deel van Istrië waar het de belangrijkste rode druif van de regio is. De Istrische Terans zijn vaak volle en robuuste wijnen met een robijnrode tot bijna paarse kleur. De wijnen kenmerken zich door een relatief hoog gehalte aan zuren en een lichte vorm van astringentie (het samentrekkende gevoel in je mond). Door de grote hoeveelheid polyfenolen (tannines, en anthocyanen) wordt de wijn beschouwd als een gezonde wijn.

Teran-wijnen kunnen het beste op 18 graden Celsius gedronken worden en passen perfect bij wildschotels, rood vlees met truffels, pasta met truffel en gedroogde hammen. Er wordt ook kaas geproduceerd in Kroatië die gerijpt is in Teran.

Bewaarwijn

Het is gelukkig alweer een aantal jaren geleden dat Teran bekend stond als wijn die je niet lang kon bewaren en dus binnen een jaar gedronken moest worden. Dit kwam doordat het gehalte aan ijzer in de wijn twee jaar na de fermentatie radicaal afnam waardoor de wijn zijn vitaliteit verloor.

Tegenwoordig hebben de wijnmakers het productieproces van wijnen dusdanig gemoderniseerd dat Teran nu zeker een bewaarwijn is geworden.

Strijd om de naam Teran

Ondanks het feit dat de wijn al eeuwenlang gemaakt wordt in de regio Istrië (Kroatië), Slovenië en Italië is er toch recent veel strijd gevoerd over de naamvoering. De Slovenen vonden dat alleen de wijnen de naam Teran mochten dragen als de Teran-druiven uit Slovenië kwamen.

In januari 2017 heeft de Europese Commissie een besluit genomen dat Kroatische wijnmakers in Istrië in staat stelt wijn te blijven verkopen die Teran wordt genoemd. Uiteraard tot grote ontevredenheid van buurland Slovenië.

De Slovenen claimen dat zij eerder lid werden van de EU dan Kroatië en dat ze Teran aangemerkt hebben als een origineel Sloveens product wat volgens hen betekent dat niemand anders dan Sloveense fabrikanten wijn onder die naam kunnen verkopen.

Kroatië klaagde omdat Slovenië geen rechten had om Teran te beschermen, omdat het Sloveense deel van Istrië de wijn onder de naam Teran van het druivenras Refošk maakt en het Kroatische deel van Istrië de wijn van de Teran-druiven maakt.

De Europese Commissie probeerde met de twee partijen aan een compromis te werken, maar zonder succes. Daarom heeft de EU een zogeheten ‘Gedelegeerde Handeling’ aangenomen waardoor Kroatische fabrikanten dezelfde naam kunnen gebruiken. De wijn heeft in Kroatië de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) ‘Hrvatska Istra’ gekregen.

Eind goed, al goed.


Istarska malvazija

Synoniemen voor Teran:

Cagnina (Friuli en Emilia-Romagna), Crodarina, Rabiosa Nera (Breganze) Refosco de Carso), Refosco d’istria, Refosco Terrano, Refošk, terrano (Italië), Terrano del Carso, Terrano d’Istria.

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Teran:

Refosco dal Peduncolo Rosso, Refosco di Faedis).


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.